Studenti filmskih akademija iz sveta snimaju dokumentarce u Požegi, Užicu i Čačku 1Učesnici kampa/Foto: Interakcija

Petnaest studenata filmskih akademija sa Kube, iz Argentine, Velike Britanije, Meksika, Izraela, Indije, Hong Konga i Srbije učesnici su 17. Međunarodnog studenstkog filmskog kampa Interakcija, koji traje do 24. avgusta i koji organizuje požeški Nezavisni filmski centar Filmart.

Dejan Petrović, direktor Interakcije i NFC Filmarta, objašnjava da će tri ekipe od po pet studenata pronaći zanimljive priče i snimiti tri kratka dokumentarca u Požegi, Čačku i Užicu, a od 15. do 23. avgusta montiraće snimljene materijale u Požegi.

Njihove filmove publika će moći da pogleda 23. avgusta u požeškom bioskopu, a sutradan u Kultrnom centru Beograda.

Met Part, student iz Velike Britanije, kaže da je ranije snimao dokumentarce, a da je požeški kamp „sjajna prilika da sarađuje sa ljudima iz različitih delova sveta“.

Studenti filmskih akademija iz sveta snimaju dokumentarce u Požegi, Užicu i Čačku 2
Foto: Interakcija

„Lepo je naučiti nešto o ovdašnjim ljudima i snimiti film za kratko vreme“, kazao je mladi Britanac.

Rekavši da je za Interakciju „saznala od kolega koji su učestvovali ranije u požeškom kampu i opisivali ga kao veoma dobro i korisno iskustvo“, Violena Ampudia sa Kube, kaže da je i ona želela da stekne takvo iskustvo.

„Oduvek sam želela da radim sa ljudima iz celog sveta, da dođem ovde, gde nikoga ne poznajem, i da snimim film za kratko vreme i da nakon toga odem“, svedoči studentkinja sa Kube.

Studenti filmskih akademija iz sveta snimaju dokumentarce u Požegi, Užicu i Čačku 3
Foto: Interakcija

Produkcija filmova se odvija pod mentorstvom izraelskog reditelja Efaima Graboja, a podšku učesnicima pruža tim Interakcija kampa i članovi lokalnog saveta Interakcije (Jasminka Đurić Lalović, Dušan Darijević, Zoran Filipović) u sva tri grada.

Tokom druge faze Kampa, u Požegi će boraviti i 26 mladih filmskih profesionalaca iz celog sveta, koji će učestvovati u Interakcija radionici dokumentarnog filma (I:RDF), a predavači i tutori su afirmisani dokumentaristi Rada Šešić, Vladimir Perović i Marko Grba Sing.

Studenti filmskih akademija iz sveta snimaju dokumentarce u Požegi, Užicu i Čačku 4
Foto: Interakcija

Od 17. do 24. avgusta, tokom novog programa – Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma, učesnici kampa i publika moći će da pogledaju najuzbudljivije kratke dokumentarce koji su nastali tokom protekle dve godine i bili nagrađivani na međunarodnim festivalima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari