Balša Božović: Da Bogdan Bogdanović dobije spomenik u Beogradu 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Regionalna akademija za razvoj demokratije zatražila je danas od gradske vlasti Beograda da nekadašnji gradonačelnik Bogdan Bogdanović dobije spomenik.

Predsednik Izvršnog odbora te akdemije Balša Božović je u saopštenju naveo i da Bogadanović, koji je bio gradonačelnik Beograda od 1982. do 1986. spomenik treba da dobije u znak zahvalnosti za sve što je uradio.

Božović je rekao da je Bogdanović, kao oštar kritičar režima Slobodana Miloševića i Memoranduma SANU, „bio primoran da napusti zemlju 1993. u jeku nacionalističke histerije i građanskog rata u Jugoslaviji“.

„Akademija podseća da je najmanje što je Bogdanović zaslužio spomenik u Beogradu u znak zahvalnosti za sve što je uradio, kako za Beograd, tako i za naše društvo u celini“, dodao je on.

Božović je napomenuo da je važno da Bogdanović dobije „i jedno istinsko i suštinsko izvinjenje i od Srbije i od Beograda“ za, kako je rekao, „sve što mu je režim radio od 8. sednice (Saveza komunista) do kraja devedesetih godina.

Prema njegovim rečima, Bogdanović je zbog toga „morao da zatraži azil u Austriji“, u Beču, gde je živeo do smrti.

Bogdanović, arhitekta, urbanista, skulptor, pisac, filizof i profesor Beogradskog univerziteta rođen je na današnji dan 1922. godine, a umro je 2010.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari