Fudbaleri Atletiko Madrida posle 40 godina plasirali su se u polufinale Lige šampiona. Naravno, najveće zasluge za ovaj uspeh idu na adresu fudbalera koji su odličnim partijama zasenili, pre svih, Milan i Barselonu, ali ne treba smetnuti s uma ni značaj trenera Dijega Simeonea.


Argentinski stručnjak se 23. decembra 2011. vratio na „Visente Kalderon“, na kojem je u dva navrata proveo pet sezona kao fudbaler, i odmah utisnuo svoj „žig“ u igru „jorgandžija“, koji su pod njegovim vođstvom u prvoj sezoni osvojili Ligu i Superkup Evrope.

Simeone je igru svog tima tokom čitave sezone bazirao na najboljem strelcu Dijegu Kosti, ali ni njegovo odsustvo u revanš meču četvrtfinala sa Kataloncima nije poremetilo savršenu taktiku. Barselona ne samo da nije savladala Madriđane ove sezone ni u jednom od pet međusobnih mečeva, već nijednom u tim duelima nije imala rezultatsku prednost. Simeone je od prosečnih, i onih igrača koji su ispod kategorije vrhunskih, stvorio tim za velika dela, koji će na današnjem žrebu saznati ime rivala u polufinalu elitnog evropskog klupskog takmičenja.

Dijego Pablo Simeone je rođen 28. aprila 1970. godine u Buenos Ajresu, a igračku i trenersku karijeru gradio je u domovini, Italiji i Španiji. Temperament ne skriva ni sada kraj klupe, kao što ga nije skrivao ni na terenu. Nastupao je na Svetskim prvenstvima 1998. i 2002. godine, a na Mondijalu u Francuskoj značajno je doprineo plasmanu svoje selekcije u četvrtfinale.

U utakmici osmine finala protiv Engleske Dejvid Bekam je, dok je ležao na travi, nogama zakačio Simeonea, a ovaj je odglumio kao da ga je „udarila tona cigala“, pa je „Gordi Albion“ ostao sa igračem manje na terenu, a zanimljivo je da je u sledećem meču protiv Holandije Artur Numan dobio crveni karton baš posle starta nad Simeoneom.

Popularni Čolo dobio je nadimak još kao dečak: Tada uspešni trener Viktorio Spineto u njemu je video neiscrpni izvor energije, koji je bio karakterističan za nekadašnjeg fudbalera Boke Juniors i reprezentacije Argentine Karmela Čola Simeonea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari