Basara: Ako si duhovno bedan to ćeš ostati, u kom god režimu živeo 1

Tokom dva dana uoči Intervjua na mreži sa piscem i kolumnistom našeg lista Svetislavom Basarom, na Fejsbuk stranicu Danasa stiglo je oko 300 komentara čitalaca, najviše negativnih, a najmanje (jedva desetak) pitanja.

Većina komentara odnosilo se na njegovo gostovanje u Utisku nedelje u kojem je, kako čitaoci tvrde, „sve rekao“ te ga nema potrebe bilo šta dodatno pitati. Neki su naveli da ih je insistiranjem na kritikovanju opozicije i „ravnodušnošću“ Vučićevim postupcima razočarao, a neki pak da ga nikad nisu ni cenili. Ovakve reakcije, kao i „brujanje javnosti“ o ovoj temi tokom poslednjih nekoliko dana, ocenio je Basara, veoma podsećaju na botovske napade Srpske napredne stranke.

„To je problem ove zemlje, što razlika između SNS i Đilasovih botova nije nikakva, to je takmičenje u prostakluku i gluposti“, prokomentarisao je naš kolumnista.

Razlog zbog kojeg se u svojim tekstovima uporno osvrće na njihove postupke, ponovio je, jeste taj što njega nije razočarao Vučić nego DS, ali ovu fazu smatra „prolaznom slabošću“ i veruje da će se ona oporaviti.

„Mislim da bi Zoran Lutovac, kad bi nastupio samostalno sa Pokretom slobodnih građana (koja, uz DS, jedina uliva malčice nade), osvojio sve beogradske opštine, osim prigradskih. To garantujem“, rekao je Basara.

Vučićeva i Đilasova politika, „ovo truljenje sistema“, iznedriće nove političke organizacije, i to se možda neće desiti uskoro („sa ovakvim glavama na Fejsbuku i Tviteru ne“), ali će se desiti.

Novi 5. oktobar moguć je i bez prethoditih ratova, prevrata i nereda koji su mu prethodili.

„Sve što treba jeste da se formira jedna stvarna opoziciona stranka u kojoj će biti i PSG i DS, ali kad prestane da služi Đilasu i Jeremiću, i eto promene na sledećim izborima“.

A ozbiljnost Đilasa kao političara, istakao je, ogleda se i u tome što njegova Stranka slobode i pravde još uvek nema web stranicu.

„Tu sam stranku (SSP) formirao ja, Svetislav Basara glavom i bradom tako što sam mesecima izvrgavao ruglu vođu opozicije koji nema sopstvenu stranku. Valjda je u jednom momentu to i Đilasu bilo previše, shvatio je valjda da je to i smešno i besprizorno pa je na brzu ruku sklepao neku strančicu koja nema web stranicu“, rekao je naš kolumnista.

Takva opozicija, ocenio je, idealna je za Vučićev ostanak na vlasti, te on zato i toleriše proteste, jer, kako je rekao, navode vodu na njegovu vodenicu.

„Da sam na Vučićevom mestu, ja bih finansijski pomagao ovu opoziciju, otvorio bih im sve medije, jer taman da se ne skidaju sa televizija, ne bi mogli namaći više od pet odsto na postojeći rejting koji je 8.5 odsto“, rekao je dodavši: „eto efekta bojkota“.

Vučićev dolazak i opstanak na vlasti ne vidi samo u tome što je „obećao Zapadu da će priznati Kosovo“. „To je pre svega zbog gluposti Borisa Tadića, a potom zbog toga što ima veoma organizovanu stranku“.

SNS je, kako je rekao, bio vrlo organizovan i pre izbora, ali to danas nije moguće javno reći a da ti se odmah ne prebaci da ih podržavaš.

„Znate li Vi koliko ima Vučićevih kritičara? I šta su uradili?“, upitao je Basara, dodavši da kritike imaju smisla samo kad nisu „jadikovke i prepričavanje Vučićevih brljotina“. Stvarnog otpora, što bi po njegovom mišljenju bila ponuda politike suprotne Vučićevoj, nema. „To je koncept koji je Đinđić zamalo izveo, da država bude iznad državnika i Ustav iznad političara. Sada, ona je alatka za lopovluk i kad se takva stranka pojavi, eto me njoj“.

Vlasti se, ukazao je Basara, danas prebacuju mnoge stvari, i one koje nemaju veze sa njima, pa se i mnogi se psihićki poremećaji pripisuju uticaju Vučićeve propagande, ali su oni autohtoni.

„Ako si duhovno bedan, ostaćeš duhovno bedan, bez obzira u kom režimu živeo“, poručio je Basara i rekao da će doći vreme kada će Vučić reći da je lep dan, a da će pitanje pristojnosti biti da se kaže da je napolju užasna mećava i ocenio da je to „kolektivni mentalni poremećaj“.

Osvrnuvši se na medije, istakao je da osim „Utiska nedelje“ televiziju ne gleda, a da je štampane medije sveo na nekoliko listova.

„Danas se neprestano menja, u tome i jeste njegov kvalitet, što nije okamenjena struktura u kojoj se do besomučnosti ponavljaju iste stvari. Ostatak štampanih medija sa izuzetkom Vremena, Nina i Nedeljnika apsolutno me ne interesuje, za mene to ne postoji. Tako je i sa televizijama. Podjednako revnosno ne gledam RTS, kao ni N1. Pink i ostale gluposti da ne pominjem“, kazao je naš sagovornik.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963/1257191664466197/?type=3&theater

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari