Direktor Instituta "Banjica": Pomozite nam da ostanemo ortopedija 1Foto: Beta/DRAGAN KARADAREVIC/MO

Direktor Instituta „Banjica“ Zoran Baščarević apelovao je danas na građane da poštuju epidemiološke mere kako bi ta bolnica nastavila da radi kao ortopedija.

Institut je dva puta bio u kovid sistemu i za to vreme su zbrinuli oko 800 pacijenata zaraženih korona virusom. Iz kovid sistema Institut je izašao 26. avgusta, a 31. avgusta su počele operacije.

Baščarević je za RTS rekao da ekipe često moraju da rade i po završetku radnog vremena, često dolaze i subotom, pre svega da bi završili sve operacije sa lista čekanja pacijenata koji su traumatizovani, jer pacijenti zbog epidemiološke situacije ne mogu da se dugo drže u bolnici.

„Radimo tridesetak operacija dnevno. Banjica je puna, operativna sala je vrlo često puna i subotom i nedeljom. Nadam se da ćemo se makar primaknuti onim brojevima iz 2019“, rekao je Baščarević.

Prema njegovim rečima, nije uočeno pogoršanje kod pacijenata čije je lečenje moralo da se odloži, ali je sigurno da je njihova patnja trajala duže zbog tog odlaganja.

„Ključno je da su maligni pacijenti našli mesto na Institutu za onkologiju. Bitno je da tu nekih velikih zastoja nije bilo. U svemu drugom možemo reći da je bilo zastoja“, naveo je Baščarević i dodao da bi „Banjica“ radila kao ortopedija i odgovorila na sve zahteve koje sistem pred nju postavlja mora da bude van kovid sistema.

„To ne zavisi od kriznih štabova, nego od toga kako se građani budu ponašali. Apelujem, molim sve mere prevencije moraju da se sprovode, pomozite nam da ostanemo ortopedija“, rekao Baščarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari