Bastać: Vinča opsanost za grad 1Foto: Šta radite bre Marko Bastać

Grupa građana „Šta radite bre – Marko Bastać“ upozorila je danas na potencijalnu opasnost koju radioaktivni otpad na skladištu Instituta za nuklearne nauke u Vinči predstavlja za ceo Beograd.

„U Vinči se nalazi jedno od najvećih skladišta nuklearnog otpada u Evropi. Već na prvi pogled jasno je da nisu ispunjeni neki od osnovnih bezbednosnih parametara kada je u pitanju skladištenje radioaktivnog otpada“, ocenio je kandidat za odbornika Marko Mandić ispred kapije Instituta.

U neposrednoj blizini Instituta nalaze se stambeni objekti, a nedaleko od njih i čitava naselja. Ovo se može videti samo u zemljama trećeg sveta, ali i tamo ne na desetak kilometara od glavnog grada, ukazao je on.

Ukoliko bi se ovde desio nekakav incident sa ozračenim materijalom, upozorio je Mandić, niko ne bi mogao ni da ispita šta se zaista dogodilo jer Beograd nema stručne i osposobljene inspektore za nuklearnu sigurnost.

Mandić je ocenio da bi stručnjaci trebalo da definišu jasan plan odlaganja i kontrole nuklearnog otpada i da ga daju na javnu raspravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari