Institut Batut: U porastu broj obolelih od oboljenja sličnih gripu, ali i dalje virus srednjeg intenziteta 1Foto: Radmila Marković/Danas

Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je da je u Srbiji od 29. januara do 4. februara prijavljeno 15.110 slučajeva oboljenja sličnih gripu.

Kako navode, u poređenju sa prethodnom nedeljom beleži se porast broja obolelih od oboljenja sličnih gripu.

„U ovoj izveštajnoj nedelji se i dalje registruje srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa i regionalna geografska rasprostranjenost. Najviše stope incidencije oboljenja sličnih gripu registrovane su u Zlatiborskom, Pirotskom i Srednjobanatskom okrugu, dok se najviše uzrasno-specifične stope beleže u uzrasnim grupama od pet do 14 godina i među decom do četiri godine“, navodi se na sajtu Batuta.

Podsećaju da su do sada u Srbiji Srbiji potvrđeni tipovi virusa gripa: A(H1)pdm09, A(H3) i B sa dominacijom podtipa virusa gripa A(H3).

Virus gripa je do sada, kako navode iz Batuta, potvrđen na teritoriji Južnobačkog, Kolubarskog, Mačvanskog, Južnobanatskog, Srednjebanatskog, Raškog, Pomoravskog, Braničevskog, Borskog, Zlatiborskog, Nišavskog, Sremskog, Pčinjskog, Šumadijskog, Severnobanatskog, Jablaničkog, Moravičkog, Podunavskog, Zapadnobačkog Severnobačkog i Pirotskog okruga, na teritoriji Grada Beograda, kao i na teritoriji nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari