Batut objavio najnovije podatke: Zemlje u Evropi sa najviše preminulih od groznice Zapadnog Nila 1Foto: Pixabay/Lipso_Kozerga

U Srbiji je do 23. oktobra registrovano ukupno 90 obolelih od groznice Zapadnog Nila, a prijavljena su i dva smrtna ishoda koja se dovode u vezu sa tim oboljenje koga prenose komarci, saopštio je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Jedan preminuli pacijent je iz Južnobačkog, drugi iz Zapadnobačkog okruga.

Kako navodi Batut, najviše obolelih je sa teritorije Južnobačkog okruga (24) i Grada Beograd (23), slede Sremski okrug sa 10 obolelih pacijenata, Zapadnobački sa devet, Južnobački šest, Srednjebanatski četiri, Braničevski tri, po dva pacijenta u Severnobačkom Kolubarskom, Mačvanskom, Pomoravskom i Severnobanatskom okrugu, dok je u Nišavskom okrugu zabeležen samo jedan slučaj groznice Zapadnog Nila.

Među obolelima je više muškaraca, a uzrasta su od 18 do 89 godina.

U sezoni nadzora 2023. do 18. oktobra u državama Evropske unije i Evropske ekonomske zajednice priojavljen je 661 slučaj groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, najviše je bilo u Italiji 307, u Grčkoj 161, Rumuniji 92, Francuskoj (36), Mađarskoj 29, Španiji 14, Hrvatskoj 6, i po pet u Nemačkoj i Kipru.

Zabeleženo je i 53 smrtna ishoda i to u Grčkој (20), Itаliјi (20), Rumuniјi (11) i Špаniјi (2).

U Sеvеrnој Mакеdоniјi priјаvljеn је јеdаn slučај оbоlеvаnjа оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari