Batut objavio: Od početka godine veliki kašalj potvrđen u 849 slučajeva, dve bebe preminule 1Foto: Radmila Marković/Danas

U Srbiji je, zaključno sa 3. martom, prijavljeno ukupno 849 potvrđenih slučajeva velikog kašlja (pertusisa) kod kojih je dijagnoza postavljena od početka godine. Prijavljena su i dva smrta ishoda kod nevakcinisane dece uzrasta dva i po, odnosno tri meseca, saopštio je danas Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina, odnosno uzrasta 10 do 14 godina, dok je najveća uzrasno-specifična stopa incidencije zabeležena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 meseci i kod dece uzrasta 10 do 14 godina.

Batut objavio: Od početka godine veliki kašalj potvrđen u 849 slučajeva, dve bebe preminule 2
Foto: batut.org.rs

„Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva njih 66 (7,8 odsto) bilo je hospitalizovano, pri čemu je najveći broj hospitalizovanih bio u uzrasnoj grupi mlađih od 12 meseci (45 tj. 68,1 odsto hospitalizovanih slučajeva)“, navodi se na sajtu  Instituta Batut.

Batut objavio: Od početka godine veliki kašalj potvrđen u 849 slučajeva, dve bebe preminule 3
Foto: batut.org.rs

Najveći broj prijavljenih je sa teritorije Južnobačkog okruga i Grada Beograda, gde su registrovane i najviše stope incidencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari