Batut, SZO i Unicef: Stanje je alarmantno, što pre zaštititi decu MMR vakcinom 1Foto: Shutterstock / Kamil Macniak

Osam slučajeva morbila potvrđeno je zaključno sa jučerašnjim danom u Smederevu a Institut za javno zdravlje Srbije Batut, Svetska zdravstvena organizacija i Unicef apeluju na roditelje da vakcinišu svoju decu prema kalendaru obavezne imunizacije kako bi ih zaštitili od ove i drugih bolesti, ističe se u saopštenju koje su zajedno potpisali Batut, SZO i Unicef. Ove organizacije navode da je procenat vakcinisane dece značajno opao tokom prethodne dve godine zbog čega se trenutna situacija može smatrati „alarmantnom“.

Kako se ističe među obolelima od morbila, šestoro je nevakcinisane dece starosti do 3 godine i dve odrasle osobe starosti 47 i 49 godina.

– Kako nacionalna referentna laboratorija, Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, trenutno vrši ispitivanje više dostavljenih uzoraka, očekuje se da će biti potvrđeno još slučajeva – dodaje se.

U saopštenju se podseća da je u periodu od kraja 2017. do juna 2019. godine u Srbiji registrovana velika epidemija malih boginja, sa 5.798 potvrđenih slučajeva i 15 smrtnih ishoda.

– Da bi se sprečilo prenošenje malih boginja, najmanje 95% dece u svakoj sredini treba da bude vakcinisano sa dve doze MMR vakcine. Visok obuhvat vakcinacijom će zaštititi svu decu, čak i onu koja nisu vakcinisana zbog nedovoljne starosti (mlađa od jedne godine) ili zdravstvenog stanja – ističu Batut, SZO i Unicef.

Oni dalje objašnjavaju da je zbog smanjenog obuhvata rutinskom imunizacijijom tokom pandemije kovid-19, u Srbiji je u 2021. godini samo 74,8 odsto dece do dve godine starosti vakcinisano MMR vakcinom (u nekim oblastima ovaj obuhvat se kreće i ispod 50 odsto, čak i 20 odsto u nekim opštinama), dok je obuhvat dece predškolskog uzrasta sa drugom dozom vakcine dostigao 85,8 odsto.

– Stoga se trenutna situacija može smatrati alarmantnom i zahteva brz i koordinisan odgovor svih partnera kako bi sva nevakcinisana deca u Srbiji bila vakcinisana – kaže se u saopštenju.

Zdravstvene organizacije navode da je zdravstveni sistem blagovremeno otkrio i potvrdio prve slučajeve malih boginja, a da je sada od kritične važnosti da se hitno sprovedu mere odgovora na epidemiju, u skladu sa nacionalnim smernicama i smernicama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koje uključuju pooštren aktivan epidemiološki nadzor radi otkrivanja svakog sumnjivog slučaja i utvrđivanja rizika od daljeg širenja, imunizaciju osetljive dece, posebno u pogođenoj populaciji, kao i edukaciju i angažovanje stanovništva, između ostalih aktivnosti.

– SZO i UNICEF nastaviće da podržavaju zdravstveni sistem u aktivnostima rutinske imunizacije i odgovora na epidemiju malih boginja. Male boginje nisu blaga bolest. Šire se brzo i sa potencijalno teškim posledicama, posebno za bebe i decu mlađu od pet godina. Glavni simptomi su visoka temperatura, curenje iz nosa, crvenilo očiju i osip koji se pojavljuje nekoliko dana kasnije. Osoba je zarazna četiri dana pre, kao i četiri dana nakon pojave osipa. U slučaju pojave simptoma kod dece, roditelji treba odmah da se obrate izabranom pedijatru. Zaražene odrasle osobe treba da se konsultuju sa svojim izabranim lekarom – podseća se.

Batut, SZO i Unicef ističu da je imunizacija jedna od najuspešnijih, najefikasnijih i najisplativijih zdravstvenih intervencija i dokazano je sredstvo za kontrolu i eliminaciju zaraznih bolesti opasnih po život.

-Procenjuje se da vakcinacija svake godine u svetu spreči između dva i tri miliona smrtnih slučajeva koje mogu nastati zbog zaraznih bolesti. MMR vakcina koja pruža zaštitu od malih boginja koristi se dugi niz godina, a dokazano je bezbedna i efikasna u prevenciji i kontroli bolesti. Institut za javno zdravlje Srbije, Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF apeluju na roditelje da vakcinišu svoju decu prema kalendaru obavezne imunizacije kako bi osigurali da što pre budu zaštićena od malih boginja i drugih bolesti koje mogu da se spreče vakcinacijom – zaključuje se u saopštenju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari