Porastao broj zaraženih malim boginjama: Na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora 1Foto: Shutterstock/Zenobillis

Kako javlja Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“, male boginje potvrđene su kod osam osoba sa teritorije Smedereva u Referentnoj laboratoriji za morbile Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”.

Radi se o šest nevakcinisanih osoba (ispod dve godine života), koje su hospitalizovane, jednoj osobi nepoznatog vakcinalnog statusa (47 godina) i jednoj vakcinisanoj (49 godina).

Komplikacija u vidu upale pluća prisutna je kod dvoje obolele dece. Hospitalizovani i oni koji su u kućnoj izolaciji su u stabilnom stanju.

Dana 12.1.2023. godine Zavod za javno zdravlje Požarevac je prijavio epidemiju u Smederevu, dok epidemiološka služba Zavoda sprovodi epidemiološko istraživanje i koordinira merama sprečavanja širenja bolesti.

Od 11.1.2023. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata).

Tokom vikenda prijavljeni su i obrađeni slučajevi sumnje na male boginje za teritoriju nadležnosti ZJZ Ćuprija i GJZ Beograd koji su odbačeni.

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.

Kako tvrde iz „Batuta“, pandemija korone, odnosno primena medicinskih i nemedicinskih mera prevencije, nesumnjivo je uticala i na kretanje drugih zaraznih bolesti, uključujući i male boginje, na teritoriji Evrope. Prema podacima SZO, odnosno ECDC, beleži se porast broj slučajeva morbila tokom 2022. godine u odnosu na 2021. godinu.

Zaključno sa septembrom prošle godine, registrovano je 555 slučajeva morbila u 27 zemalja Evrope (u 10 je registrovano oko 90 odsto svih slučajeva), dok je 2021. godine registrovano 160 slučajeva. Među obolelima nije bilo hospitalizovanih, ni umrlih.

Za vreme trajanja pandemije u skoro četvrtini zemalja sveta je prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju zemalja došlo je do značajnog pada obuhvata.

Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina. Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1 posto, a u 2021. godini svega 74,8 odsto.

Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8 posto. Prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom u 2022. godini je u toku. Ciljne vrednosti obuhvata svim vakcinama iznose 95%.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari