Baza podataka službi za katastar ponovo funkcioniše i u Somboru 1Katastar, foto: Pixabay

Republički geodetski zavod je naveo da je polovina službi u državi ponovo funkcionalno, nakon sajber napada 14. juna, kada je baza podataka opasno kompromitovana, a među njima rade i službe u Somboru i Apatinu.

Tako građani mogu da zakažu termin i podnesu zahteve u vezi sa nepokretnostima.

Kako navodi portal SoInfo, prema planu faznog uspostavljanja sistema, završetak testiranja i puštanja u rad preostalih službi u punom kapacitetu previđeno do kraja nedelje.

„Sve državne institucije imaju obavezu da, putem magistrale državnih organa, digitalno obave uvid u podatke lista nepokretnosti i da u te svrhe nije neophodno da građani samostalno pribavljaju taj dokument. Ukoliko ipak postoji potreba za listom nepokretnosti u papirnom obliku apelujemo na građane da taj dokument pribavljaju kod javnih beležnika i geodetskih organizacija“, podsećaju u RGZ-u.

Dodaje se da su zbog nezabeleženog hakerskog napada na sistem RGZ-a, sindikati Republičkog geodetskog zavoda zatražili u otvorenom pismu od direktora te institucije, Borka Draškovića, da odgovori „da li su korišćeni besplatni i jeftini zaštitni programi i da li su softveri koji su plaćeni milionima evra imali u svom sastavu i adekvatne zaštite“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.