U nastavku završnih reči na suđenju oficirima Vojske Republike Srpske optuženim za genocid u Srebrenici, odbrana Ljubiše Beare zatražila je od sudija da Beari, ako ga proglase krivim, izreknu kaznu od najviše devet godina zatvora.

 Pored Beare, za genocid nad više od 7.000 srebreničkih Muslimana optuženi su Vujadin Popović, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin i Vinko Pandurević, a za zločine protiv čovečnosti Radivoj Miletić i Milan Gvero.

Branilac drugooptuženog Beare, Džon Ostojić tvrdio je da tužilaštvo tokom trogodišnjeg suđenja nije dokazalo krivicu tadašnjeg načelnika za bezbednost Glavnog štaba VRS za zločine nad stanovništvom Srebrenice.

– Beara nije odgovoran za te zločine, iako je možda mogao i morao da učini više – rekao je advokat Ostojić. Ukoliko sudsko veće ustanovi da je Beara ipak snosio odgovornost za zlodela, po predlogu branioca Ostojića, trebalo bi da mu izrekne kaznu ne dužu od devet godina zatvora.

Odbrana je odbacila gotovo sve dokaze tužilaštva o umešanosti potpukovnika Beare u masovno ubistvo muslimanskih muškaraca iz Srebrenice, tvrdeći da su zasnovani na „poluistinama, pristrasnim svedocima i nepouzdanim dokumentima“. Branilac je „lažnim“ nazvao i iskaze svedoka optužbe, oficira VRS Momira Nikolića, i šefa Srpske demokratske stranke u Bratuncu, Miroslava Deronjića, da je potpukovnik Beara 13. jula 1995. u njihovom prisustvu rekao da će svi zarobljenici biti streljani po naređenju „s najvišeg mesta“.

Po odbrani, Nikolić i Deronjić su optužili Bearu da bi sa sebe skinuli krivicu za zločine počinjene nad Muslimanima u okolini Srebrenice i Bratunca. Nikolić i Deronjić su za zločine u Srebrenici i Bratuncu priznali krivicu pred Tribunalom. Nikolić je osuđen na 20 godina zatvora, a Deronjić na zatvorsku kaznu od 10 godina. Deronjić je umro izdržavajući kaznu u Švedskoj, ali je njegova izjava uvršćena u spis na suđenju oficirima VRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari