Državno zemljište i dalje je jedna od glavnih tema u većini vojvođanskih mesta, a u Srbobranu spor između lokalne samouprave i PIK Bečej oko jednog dela državnog zemljišta traje već drugu godinu. Naime, na licitaciji koja je održana pre više od godinu dana, opština Srbobran je izdala u zakup 1.

Državno zemljište i dalje je jedna od glavnih tema u većini vojvođanskih mesta, a u Srbobranu spor između lokalne samouprave i PIK Bečej oko jednog dela državnog zemljišta traje već drugu godinu. Naime, na licitaciji koja je održana pre više od godinu dana, opština Srbobran je izdala u zakup 1.244 hektara državnih oranica koje je obrađivao PIK Bečej, međutim, zakupci ovih parcela već drugu sezonu ne mogu da uđu u posed ovog zemljišta jer im radnici PIK traktorima blokiraju ulaz u njive. Prema rečima Branka Gajina, predsednika opštine Srbobran, ministarstvo poljoprivrede je još u oktobru prošle godine dalo saglasnost na celokupan postupak licitacije u Srbobranu, a ugovori sa svim zakupcima su potpisani u januaru ove godine.
– Sredinom januara su potpisani ugovori između zakupaca i ministarstva poljoprivrede takođe uključujući i zakupce tih 1.244 hektara. Sve je urađeno po zakonu i tako će biti i sprovedeno. Neverovatno je da u PIK Bečej sada predviđaju neke fizičke sukobe i unapred za to okrivljuju državu. Mi ne želimo nikakve sukobe već samo da se ispoštuje zakon, da se mirno uklone barikade traktora PIK Bečej i da se zakupci uvedu u posed – rekao je Branko Gajin, predsednik opštine Srbobran. Prema njegovim rečima lokalna samouprava u Srbobranu očekuje da će MUP intervenisati i pomoći da se sprovede zakon.
– Novi vlasnik PIK Đorđe Nicović pokušava da opstrukcijama ukrade vreme i da i ove godine bespravno koristi tuđe zemljište. On verovatno očekuje da mu popustimo kao što to rade u Bečeju gde obrađuje preko 10.000 hektara državne zemlje i za nju plaća od pet do šest hiljada dinara po hektaru. U pitanju je par stotina miliona dinara razlike između onoga što on plaća i cene koju bi ta zemlja postigla na licitaciji, kaže Gajin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari