Beljanski doktorirao mimo svoje volje 1

Novosadski Pravni fakultet je uglednom advokatu Slobodanu Beljanskom posle više od 15 godina poništio doktorat, jer je kritikovao brojne negativne društvene pojave i radi se o pokušaju obračuna sa osobom koja poseduje hrabrost da javno izrazi mišljenje, rečeno je danas na konferenciji za novinare Centra za pravosudna istraživanja (Cepris).

Advokat Vladimir Beljanski je izjavio da je doktorat poništen sa obrazloženjem da nije bilo „zahteva“ za odbranu doktorata, iz čega proizlazi da je Slobodan Beljanski doktorat napisao i odbranio mimo svoje volje.

Uz ocenu da je rešenje paradoksalno, Vladimir Beljanski je konstatovao da nikada nijedan fakultet nije poništio doktorat na taj način.

Doktorat je poništen jer je Slobodan Beljanski sa Upravnim odborom Advokatske komore Vojvodine sprečio pokušaj da se samo studentima državnog Pravnog fakulteta u Novom Sadu omogući da se upišu u Advokatsku komoru, rekao je Vladimir Beljanski.

On je izjavio da je razlog za poništenje i činjenica da Slobodan Beljanski kao advokat zastupa Udruženje mađarskih učenika u sudskom sporu protiv novosadskog Pravnog fakulteta, jer je to jedini fakultet gde im nije dozvoljeno polaganje prijemnog isopita na maternjem jeziku.

Slobodan Beljanski je predsednik nedavno osnovanog Ceprisa, koji je okupio eminentne pravnike, spremne da se bore za nezavisno sudstvo i vladavinu prava, naveo je Vladimir Beljanski.

Prema njegovim rečima, Pravni fakultet tvrdi da je tek nedavno saznao da je Slobodan Beljanski doktor pravnih nauka, mada je kao doktor nauka bio koautor udžbenika iz Krivičnog procesnog prava korištenog na tom fakultetu, na kojem je i držao predavanja iz Pravne etike.

Vladimir Beljanski je, uz pitanje da li je Pravni fakultet proverio i druge doktorate odbranjene za proteklih 20 godina, konstatovao da se proveri doktorata Slobodana Beljanskog pristupilo da bi bio zlonamerno poništen.

Dopuštanje takve samovolje izlaže svakog od nas mogućnosti da uskoro budemo žrtve sličnog postupanja, izjavio je Vladimir Beljanski.

Bivši predsednik Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero je ocenila da se radi o pokušaju da forma uništi zaštitu prava.

Neko ima potrebu da se poigra sa ličnim i profesionalnim integritetom jednog čoveka. Pronađena je proceduralna greška, da bi se poništili njegov naučni rad i lični integritet, rekla je Vida Petrović Škero.

Ona je izjavila da takav način funkcionisanja pravnog sistema dovodi svakoga u poziciju da se upita da li sme da iskaže svoje mišljenje.

Postoji sumnja u veliki broj doktorskih disertacija u Srbiji. Povodom toga nema odgovora i ništa se ne preduzima. Istovremeno, Pravni fakultet u Novom Sadu donosi odluku o doktoratu Slobodana Beljanskog koja nema osnovu, rekla je Vida Petrović Škero.

Profesor Ustavnog prava Marijana Pajvančić je izjavila da je od juna, kada je osnovan Cepris, Slobodan Beljanski drugi član te organizacije koji se našao izložen pritisku.

Prethodno je pokrenut postupak utvrđivanja da li je sudska funkcija Aleksandra Trešnjeva spojiva sa njegovim članstvom u Ceprisu. Pitanje je ko je sledeći i na koji način, ali će Cepris nastaviti da radi, zbog stvaranja osnove za nezavisni status pravosuđa u otvorenom demokratskom društvu, rekla je Marijana Pajvančić.

 

Građanska Vojvodina: Koliko su doktorata proveravali?

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije je danas osudila odluku Pravnog fakulteta u Novom Sadu da poništi doktorat jednom od najuvaženijih i najpriznatijih domaćih pravnih stručnjaka Slobodanu Beljanskom.

Reč je o još jednom pokušaju obračuna okorelih nacionalista sa političkim neistomišljenicima, kako bi se ugušilo i ono malo kritičkih glasova koji su preostali u Srbiji, koja pod „naprednjačkom“ vlašću nezaustavljivo postaje despotija, navodi se u saopštenju.

Slobodan Beljanski je „kriv“ zbog javnih nastupa u kojima je kritikovao brojne negativne društvene pojave. „Kriv“ je i zato što je sa saradnicima sprečio da Pravni fakultet ima monopol nad advokaturom, jer im je plan bio da se upis u advokatske komore dozvoli samo njihovim svršenim studentima, navodi se u saopštenju.

On je „kriv“ i zato što kao advokat zastupa Udruženje mađarskih učenika u sudskom sporu protiv Pravnog fakulteta u Novom Sadu, koji je jedini fakultet na kome budućim studentima nije dozvoljeno polaganje prijemnog ispita na maternjem jeziku, dodaje Građanska Vojvodina.

Građanska Vojvodina upitala je koliko je još doktorata Pravni fakultet proveravao u smislu valjanosti procedure.

Pravni fakultet u Novom Sadu se nikada nije oglasio o pokretanju i vođenju disciplinskog postupka ni kada je tema bila doktorat Aleksandra Martinovića (SNS), zbog postojanja indicija da je on četiri godine za redom objavljivao isti naučni rad pod drugačijim naslovom i uprkos tome ipak stekao zvanje doktora pravnih nauka, navodi se u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine organizacije Građanska akcija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari