Beloruski aktivista dobitnik Nobelove nagrade za mir osuđen na 10 godina zatvora 1Foto: snapshot Youtube

Sud u Minsku osudio je predsednika beloruskog centra za ljudska prava „Viasna“ Alesa Bijaliatskog na 10 godina u koloniji visoke bezbednosti, preneo je ruski portal Meduza.

Bijaliatski i drugi optuženi u ovom slučaju – zamenik predsednika „Viasne“ Valentin Stefanović, advokat „Viasne“ i koordinator kampanje „Branioci ljudskih prava za slobodne izbore“ Vladimir Labkovič, aktivista za ljudska prava „Viasna“ Dmitrij Solovjov – proglašeni su krivim za krijumčarenje gotovine i finansiranje protesta.

Stefanović je dobio devet godina u koloniji visoke bezbednosti, Labković je dobio sedam godina u koloniji visoke bezbednosti. Solovjov je osuđen u odsustvu, određena mu je kazna od osam godina zatvora.

Bijaliatski, Stefanović i Labković privedeni su u julu 2021. U početku su bili optuženi za utaju poreza, ali je kasnije ovaj slučaj prekinut, a aktivistima za ljudska prava stavljene su na teret nove optužbe.

Prema rečima istražitelja, u 2016-2021. godini prevezli su najmanje 201 hiljadu evra i 54 hiljade dolara iz Litvanije u Belorusiju, a takođe su finansirali proteste u Belorusiji 2020-2021.

Finansiranje je značilo, između ostalog, plaćanje novčanih kazni, rad advokata i obroke u pritvorskim centrima za pritvorenike zbog protesta.

Aktivisti za ljudska prava izjasnili su se da nisu krivi. Tužilaštvo je za njih tražilo devet do 12 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari