Istoga dana kada je počelo suđenje bivšem predsedniku Tunisa Ben Aliju izrečena je i kazna – sud je Ben Alija i njegovu suprugu Lejlu Trabelsi osudio u odsustvu na po 35 godina zatvora, nakon što ih je proglasio krivima za krađu i nezakonito posedovanje gotovine i nakita. Sud je naredio i da Ben Ali i njegova supruga plate kaznu u iznosu od 65,5 miliona dolara, prenose agencije.


Presuda u vezi sa optužbama za nelegalno posedovanje droge i oružja, trebalo bi da bude izrečena 30. juna. U saopštenju koje su tokom dana objavili Ben Alijevi advokati, navodi se da je svrgnuti predsednik izjavio da nije nameravao da napusti zemlju i da su ga piloti aviona kojim je odleteo u Saudijsku Arabiju da bi zbrinuo porodicu prevarili i ostavili tamo. Prema rečima bivšeg predsednika, on je avionom želeo da prebaci porodicu u Džedu, gde bi bili na sigurnom i da je potom nameravao odmah da se vrati u zemlju, ali da je avion napustio Saudijsku Arabiju bez njega, ignorišući instrukcije koje im je dao.

Od kada je otišao u Saudijsku Arabiju, pravosudni zvaničnici iz prelazne vlade istražuju period od 23 godine, koliko je Ben Ali proveo na vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari