Beo čista: Na kompleksu deponije u Vinči stalno prisutno oko 60 vrsta ptica 1Foto: Freeimages/kaiser gouba

Na kompleksu stare deponije u Vinči, koja je zatvorena u avgustu 2021. godine, stalno je prisutno oko 60 vrsta ptica, a ukupno je uočeno 105 vrsta, rekli su iz kompanije „Beo čista energija“, koja upravlja deponijom.

„Stara deponija u Vinči, koja je zatvorena u avgustu prošle godine, bila je jedna od najvećih otvorenih deponija u Evropi i izvor hrane za ptice“, rekli su iz te kompanije za današnju Politiku.

Prema njihovim rečima, najzastupljenija vrsta ptice na deponiji je galeb, a procenjeno je da se njegova populacija kreće između 15.000 i 20.000 jedinki.

„U manjoj meri su prisutni čvorak i čavka. Obližnja Ošljanska bara predstavlja značajno stanište kako za ptice selice, tako i za ptice koje se tu gnezde. U toku sezone migracija prisutne su rode, čaplje i razne vrste grabljivica privučene hranom, otpadom ili glodarima na staroj deponiji“, naveli su iz te kompanije.

Istakli su i da se na deponiji sve češće okupljaju i bele rode, privučene organskim otpadom, zbog čega je ta kompanija počela da postavlja korpe na stubove.

Prema podacima te kompanije, broj ptica se nije smanjio otvaranjem nove deponije, ali ističu da se to može očekivati jer će otpad na njoj biti prekrivan na dnevnom nivou, što će smanjiti izvore hrane za ptice.

„Sanacija stare deponije još nije započeta, tako da će uticaj zatvaranja deponije na brojnost ptica biti poznat u toku narednih godina“, rekli su iz „Beo čiste“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari