Beo čista: Još nema zaključaka policijske istrage o uzroku požara na deponiji Vinča 1Foto: Beta/Emil Vaš

Direktor preduzeća „Beo čista energija“ Vladimir Milovanović izjavio je je 7. avgusta, kada je izbio požar na deponiji Vinča, ona još uvek bila „formalno i ugovorno“ u nadležnosti „Gradske čistoće“, ali da „njih nije bilo tu“, jer je „Beo čista“ već počela aktivnosti na uređenju deponije.

Milovanović je danas, na konferenciji za novinare prilikom obilaska novog Centra za integralno upravljanje otpadom na deponiji „Vinča“, rekao da još nema zaključke policijske istrage o uzroku izbijanja požara koji je izazvao veliko uznemirenje građana.

„Moje mišljenje je da je do požara došlo spontano, da se razvio velikom brzinom, ali smo zajedno sa Gradom Beogradom, našom mehanizacijom i vatrogascima za manje od 24 sata uspeli da prigušimo požar da dima više nije bilo“, rekao je Milovanović.

On je rekao da je činjenica da je obezbeđenje te firme „neposredno pred izbijanje požara identifikovalo dva lica na deponiji“ i da je neposredno posle njihovog uočavanja izbio požar koji je „velikom brzinom zahvatio veliku površinu deponije, šest do sedam hektara“.

„U vreme izbijanja požara bile su ekstremno visoke temperature u nizu dana ili nedelja. Postojali su preduslovi da dođe do samozapaljivanja otpada“, rekao je Milovanović.

On je dodao da je tokom gašenja požara na taj teren nabacano 150.000 tona zemlje, ali da i sada ima manjih požara „koji tinjaju na 40 – 50 metara dubine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari