Nezadovoljstvo što zdravstvenu zaštitu moraju da ostvaruju na teritoriji nadležnog Zavoda, posle žitelja Stare Pazove i Inđije iskazali su i meštani pećinačke opštine koji takođe traže izmenu pokrajinskih propisa. I njima je Mitrovica daleko, a autobuske linije, kako kažu, tako reći i ne povezuju ova dva sremska grada.

Nezadovoljstvo što zdravstvenu zaštitu moraju da ostvaruju na teritoriji nadležnog Zavoda, posle žitelja Stare Pazove i Inđije iskazali su i meštani pećinačke opštine koji takođe traže izmenu pokrajinskih propisa. I njima je Mitrovica daleko, a autobuske linije, kako kažu, tako reći i ne povezuju ova dva sremska grada. Pećinci su nadomak Beograda pa bi, kažu, za ostvarivanje zdravstvene zaštite logičniji bio Beograd od Mitrovice i Novog Sada gde po pravilniku „pripadaju“.
U pećinačkom Domu zdravlja Dr Dragan Funduk nadležni kažu da pacijentima iz ove opštine, koja se rubno graniči s Beogradom, veliki problem prave pokrajinski propisi o zdravstvenom osiguranju, jer im više ne omogućavaju lečenje u beogradskim kliničkim centrima. Za usluge na sekundarnom nivou upućuju se u sremskomitrovački Zdravstveni centar, a do Mitrovice je teško doći, posebno pacijentima iz naseljenih mesta kao što su Deč, Kupinovo, Karlovčić… Takođe, za usluge na tercijalnom nivou, što podrazumeva kliničko lečenje u Novom Sadu, za građane pećinačke opštine predstavlja istovetan problem, jer im je neuporedivo bliži Beograd. U ovdašnjem Domu zdravlja navode da bi stoga Pokrajinski zavod za zdravstveno osiguranje trebalo da bude fleksibilniji i da im omogući da, bar pacijentima za koje su sigurni da ne mogu dobiti uslugu sekundarnog nivoa u mitrovačkoj bolnici, direktno ih šalju za Beograd, kao što je bilo donedavno. Isti slučaj bi bio i s kliničkim lečenjem i umesto da pacijente šalju u Novi Sad da se omogući slanje u Beograd kako se ovim pacijentima lečenje ne bi komplikovalo.
U nekoliko naseljenih mesta opštine u toku je prikupljanje potpisa za peticiju kojom se upravo traži da se lečenje omogući u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari