Beograd se danas "Ne odriče", Prajd kreće sa Slavije 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Beogradska Parada ponosa biće održana danas sa početkom u 17 časova na trgu Slavija, a učesnici će ove godine, pod parolom „Ne odričem se“, šetati do najvažnijih institucija u zemlji i ukazati na potrebu rešavanja problema pripadnika LGBT+ zajednice u Srbiji.

Prajd će početi na beogradskom trgu Slavija proglašenje kume i kraljice Prajda, a planirano okupljanje učesnika je od 16 časova.

Kuma ovogodišnjeg Prajda je pevačica Sara Jovanović (Sara Jo).

Nakon šetnje Ulicom kralja Milana i preko Trga Nikole Pašića, povorka će proći ispred Skupštine Beograda i Doma Narodne skupštine, a ispred zgrade Vlade Srbije najavljeno je kraće obraćanje, posle čega će šetnja biti završena u Parku Manjež.

Jedan od organizatora Beograd Prajda Goran Miletić je ranije kazao tokom otvaranja Nedelje ponosa da se mnogo stvari u Srbiji promenilo, ali i da su se mnoge stvari isto tako sporije menjale nego što su želeli.

On je naveo da su zahtevi Beograd Prajda ostali isti kao što je borba protiv diskriminacije i nasilja nad LGBT+ osobama, donošenje zakona o istopolnom partnerstvu, zakona o rodnom identitetu, kao i stavljanje van snage presuda iz komunističkog perioda kada su osobe koje su imale seks sa osobama istog pola bile osuđene na zatvorske kazne.

„Mnogo LGBT+ osoba su žrtve diskriminacije“, rekao je Miletić i dodao da počionioci nasilja nad pripadnicima LGBT+ zajednice moraju biti procesuirani.

Prva Parada ponosa u Beogradu bila je 30. juna 2001. godine, ali je završena neuspešno, a učesnici tog prvog Prajda su bili brutalno napadnuti i pretučeni od strane huligana.

Nakon dugo godina zabrane Parade ponosa, ona je održana 10. oktobra 2010. godine uz veliku zaštitu policije, a u sukobima huligana i policije povredjen je veći broj policajaca i pričinjena veća materijalna šteta u Beogradu.

Huligani koji su nasilnički divljali tog dana u Beogradu, nisu uspeli da dođu do učesnika Parade ponosa.

Prva Parada ponosa bez većih incidenata održana je 2014. godine, kao i svake naredne godine.

Beogradskom Prajdu prethodila je Nedelja ponosa tokom koje su održane radionice, razgovori sa zajednicom, izložbe, projekcije filmova, predstave i performansi.

Ove godine je i novina da je održan prvi Beogradski prajd pozorišni festival koji je imao tri gostujuće predstave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari