Beograd, sigurna kuća za rumunske begunce 1Foto: ROBERT GHEMENT/ EPA (arhivska fotografija)

Rumunski političari optuženi za korupciju traže spas u inostranstvu – u zemljama iz kojih ih je teško isporučiti, piše Dojče Vele.

Pored egzotičnih destinacija kao što su Kostarika i Madagaskar, kao dobro skrovište se pokazao i Beograd.

Sebastijan Gica, 40 godina, bivši poslanik Socijaldemokrata i „čudo“ rumunske IT industrije. U decembru 2016. je na brzinu napustio Bukurešt, samo nekoliko sati pre nego što je izdat nalog za hapšenje i samo nekoliko sati nakon što je prisustvovao božićnoj zabavi rumunske obaveštajne službe SRI zajedno sa visokim predstavnicima politike, policije i pravosuđa, navodi Dojče Vele.

Protiv Gice se istražuje zbog pranja novca, podmićivanja i ucena. Rumunske vlasti su izdale međunarodnu poternicu i prošlog aprila je uhapšen u Beogradu. Sa lažnim imenom i slovenačkim pasošem, osećao se sigurno u glavnom gradu Srbije. Posle šest sedmica pritvora, srpske vlasti su ga pustile uz kauciju od 200.000 evra i naložile mu kućni pritvor.

Između Srbije i Rumunije ne postoji sporazum o ekstradiciji. Pre pregovara o eventualnoj ekstradiciji, srpsko pravosuđe mora da rasvetli navode o njegovom ilegalnom ulasku u zemlju. Očigledno je to nešto za šta srpskim institucijama treba neuobičajeno mnogo vremena.

Procenjuje se da bivši poslanik ima oko 100 miliona evra, koje je uglavnom stekao opremajući državne institucije IT opremom.

Organima pravde Gica je zapao za oko još kao 23-godišnji student Univerziteta za naftu i inženjerstvo prirodnog gasa u južnom rumunskom gradu Ploeštiju. Navodno je njegova mlada IT kompanija Asesoft vodila sumnjive poslove sa naftom i izbegavala poreze. Jedan od njegovih bivših saradnika, koji je imao dobre kontakte sa rumunskom tajnom službom, bio je uključen u skandal sa ilegalnim isporukama nafte iz Rumunije, tokom devedesetih za vreme embarga protiv bivše Jugoslavije.

Skok od lokalnog do nacionalnog oligarha Gica je napravio pristupajući Socijaldemokratskoj partiji Rumunije. Njegovo prijateljstvo sa šefom stranke i kasnijim premijerom Viktorom Pontom obezbedilo mu je odlično plaćene poslove u IT oblasti. Ponta u je takođe pomogao da uđe u politiku, navodi Dojče Vele.

Rumunski državni tužilac sumnjiči Gicu da je u proleće 2012. sa 200.000 evra finansirao dolazak bivšeg britanskog premijera Tonija Blera na manifestaciju u okviru izborne kampanje te partije u Bukureštu. Zauzvrat je navodno dobio visoko mesto na listi stranke. Poenta je u tome što kao poslanik uživa imunitet, koji mu je zbog nekoliko tužbi zaista bio potreban. Pored toga, prema rumunskom zakonodavstvu, procese protiv poslanika morao bi ponovo da otvori viši sud.

Uprkos problemima sa zakonom, Gica je 2012. postao sekretar skupštinskog odbora za kontrolu obaveštajnih službi. A u međuvremenu je ušao u posao sa medijima i kupio jednu TV stanicu, piše Dojče Vele.

U decembru 2016. godine, Gica nije uspeo da uđe u parlament. U međuvremenu, antikorupcijska agencija DNA je otkrila još nepravilnosti. Jedna firma pod kontrolom Gite dobila je od Beograda posao vredan milion evra – kako bi obezbedila granice Srbije. Predsednik vlade u Beogradu u to vreme bio je sadašnji predsednik Aleksandar Vučić. Isti Vučić koji je pre nekoliko sedmica svog prijatelja i bivšeg rumunskog premijera Pontu imenovao za ličnog savetnika i dodelio mu državljanstvo Srbije.

Kao i Gica, i Ponta je umešan u nekoliko slučajeva korupcije. Ponta se još uvek nalazi u Rumuniji, zemlji iz koje pobeglo više visokih političara kako bi izbegli sudsko gonjenje.

Bivša ministarka Elena Udrea se preselila u Kostariku, a zajedno sa njom i bivša državna tužiteljka. Bivši gradonačelnik crnomorske luke Konstance Radu Mazare, osuđen za korupciju i pranje novca, povukao se kao „investitor“ na Madagaskar. Oni i svi drugi koji su pobegli iz Rumunije imali su nešto zajedničko – direktan pristup državnim fondovima. I svi oni iz svojih skrovišta tvrde da su procesi protiv njih politički motivisani.

Vratimo se slučaju Sebastijana Gice: na svojoj TV stanici se redovno pojavljuje sa „otkrićima“ i iz izgnanstva u Beogradu napada sve državne institucije koje istražuju protiv njega. To je inače postao gotovo „nacionalni sport“ korumpiranih oligarha i političara u Rumuniji.

Posmatrači ne isključuju sledeću mogućnost: Gica je možda probni balon za Pontu. Ako beogradsko pravosuđe može da zaštiti Gicu od rumunskih vlasti, onda bi i Ponta svoju presudu mogao da čeka na drugoj strani Dunava, u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari