Beograđani ne daju ni metar Košutnjaka 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Građani okupljeni oko neformalnog udruženja „Bitka za Košutnjak“ predali su gradskom Sekretarijatu za urbanizam gotovo 8.000 potpisa građana koji se protive planu izgradnje kompleksa Avala Filma u najlepšem delu Košutnjaka, koji je trenutno u fazi ranog javnog uvida.

Ukazujući na brojne štetne efekte urbanizacije najvećeg beogradskog izletišta, uz predviđenu seču šume na skoro 30 hektara površine, kako bi se uz ostale sadržaje tu izgradilo i nekoliko hiljada luksuznih stanova, kao i na besmislenost gradnje gotovo čitavog grada u delu koji infrastrukturno ne može da pokrije potrebe komercijalne gradnje, nezadovoljni građani su poručili da ne pristaju na bilo kakvu mogućnost „betoniranja“ ili seče stabala na tom području, te da „ne daju ni metar Košutnjaka“.

– Uputili smo zahtev Skupštini grada, njenom predsedniku i gradonačelniku, da na zahtev građana sazovu hitnu sednicu na kojoj bi se raspravljalo o ovom problemu, jer na to imamo zakonsko pravo, i prema Statutu i Poslovniku Skupštine. Na zahtev da se sastanemo sa predstavnicima gradske vlasti i predočimo im razloge za takav zahtev, još čekamo odgovor, kaže za Danas predsednik udruženja i samostalni odbornik Skupštine Rakovica Dejan Jovanović. On je najavio radne sastanke građana svake subote od 18 časova ne košutnjačkoj livadi iznad bazena.

Zemljište iznad bazena na Košutnjaku, podsetimo, ne spada u oblast zaštićenog prirodnog dobra, a restitucijom je vraćeno privatnim vlasnicima, kojih ima više desetina.

Protest

Protiv seče šume i gradnje na Košutnjaku protestovali su i Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Evropa nostra Srbija, koji u saopštenju traže hitno obustavljanje ovakvih planova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari