Beograđani pili najmanje mleka u Evropi 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Stanovnik Beograda pio je najmanje mleka nego svi drugi građani velikih gradova Evrope – svega 225 grama dnevno. Doduše, pre osam decenija.

Beograd je trošio prosečno 72.000 litara mleka dnevno, podaci su iz lista Pravda od pre tačno 80 godina.

Beograđani pili najmanje mleka u Evropi 2

Tadašnji problem bio je i što je mleko na izvoru bilo dobrog kvaliteta, ali se kvarilo u transportu, ali i obradi.

Na stranama koje su pisale o umetnosti objavljen je i tekst iz Nikšića o palanačkom duhu, koji je zatvoren i uštogljen, osuđivački za svaku promenu, “progutao” mnoge mlade talente u tadašnjoj Jugoslaviji, piše Pravda.

Beograđani pili najmanje mleka u Evropi 3“Jedan mladi pisac koji živi u palanci mora da probija glavom kroz led nekad, da bi plasirao priču i skrenuo pažnju na sebe”, piše novinar. “Palanka ga ne razume, a imaju problem i sa izdavačima. Oni hoće da štampaju samo prema računici, šta im se isplati”.

Tako, veliki broj mladih pisaca je, piše reporter, “bacilo pero jednom zauvek”, a još kaže da u tom trenutku u Crnoj Gori nema nijednog književnog časopisa.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Skoro 6.000 putnika godišnje je prevezeno sa pretečom JAT-a pre 80 godina, sa oko 55.500 kilograma krtljaga, piše Vreme. To je bila prilična brojka za taj period. Zajedno su prešli 450.000 kilometara.

Ipak, kako je te godine uvelo veliki broj novih linija koje je tek trebalo razraditi, Aero – put je godinu završio u čistom minusu – od više od 500.000 dinara.

Tu je još i tekst iz inostranstva o skandalu na tadašnjem Cejlonu, današnjoj Šri Lanci.

Budu protesta izazvala je u Kolumbu ćerka poznatog poslovnog čoveka iz ovog grada, jer se fotografisala u krilu Budine statue u svetom gradu Anuradhakgura.

Budisti su slučaj odmah prijavili guverneru, tražeći da se fotografija odmah uništi jer je skrnavljenje, ali je izvesna devojka već poslala sliku novinskoj agenciji.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari