Beograđani se žale na loš kvalitet kafe i visoke cene 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Usled ciklona u Portugaliji, zakrčeni su putevi i prekinute veze sa nekim zemljama, piše list Vreme. Pravda prenosi da se Beogradu građani žale na nekvalitetnu kafu koja se prodaje po visokim cenama.

List Vreme izveštava o posledicama nevremena u Portugaliji usled ciklona. Situacija je vrlo ozbiljna pa iako se danonoćno radi na raščišćavanju ruševina, mnogi putevi su i dalje zakrčeni zbog velikog broja stabala koja su popadala.

Beograđani se žale na loš kvalitet kafe i visoke cene 2
Foto: Screenshot

Radiotelegrafski saobraćaj sa SAD, Francuskom i Španijom je još uvek u prekidu, dok je veza sa Nemačkom uspostavljena, ali još uvek nije u potpunost funkcionalna.

Veliki broj fabrika je obustavio rad, pa su mnogi radnici ostali bez posla, a još uvek nije moguće utvrditi štetu koja je naneta poljoprivrednicima.

Švajcarska vrhovna komanda opomenula list “Aktualis” prenosi list Vreme. Odbor za štampu uputio je službenu opomenu zbog, kako se navodi, očuvanja zakonskih odredbi koje za cilj imaju održavanje švajcarske neutralnosti.

Pomenuti list objavio je nekoliko neproverenih vesti i doprineo širenju neistinitih glasina.

Novi Sad dobija pozorište za decu, prenosi list Vreme. Prva predstava zakazana je za 27. februar u velikoj pozorišnoj dvorani Spomen-doma. Uprava pozorišta namerava da svakog četvrtka igra predstavu u ovom domu, a nedeljom da gostuje u drugim gradovima.

Ulaznica za prvu predstavu prema najavama, može senabaviti po ceni od dva do 16 dinara.

Najbolji vid od svih živih bića na svetu ima soko, piše list Pravda. Nemački profesor Bastijan Šmid proučavao je vid raznih životinja i čoveka, pa je na kraju došao do ovakvog zaključka.

Beograđani se žale na loš kvalitet kafe i visoke cene 3
Foto: Screenshot

Soko je bio u stanju da primeti golubove sa daljine od 1.000 metara i pojuri prema njima kako bi ih ulovio. U poređenju sa tim, čovek ni najmodernjim Cajsovim durbinom koji uveličava šest puta nije mogao da vidi golubove.

Prema proceni, soko može da vidi na daljinu i od 1.600 metara.

Pravda prenosi da je jedan bačni par iz Mađarske proslavio 78 godina braka. Muž ima 98, a žena 96 godina.

Supružnici su izjavii kako je njihov bračni život bio veoma srećan, a žena je dodala da bi bila zadovoljna kad bi doživela da proslavi i stogodišnjicu braka.

—Da nam je da poživimo samo još 22 godine, zaključila je ona veselo.

Potrošači u Beogradu žale se na loš kvalitet kafe, piše Pravda. Kako kažu, cene su vrlo visoke, a prodaje se neka mešavina za koju nisu ni sigurni je li kafa u pitanju. Prodavci su počeli da kafu mešaju sa drugim sastojcima, menjajući ukus, a pritom je cena ostajala visoka.

Kako piše Pravda, prodavci svaljuju krivicu na uvoznike jer, kako kažu, oni u svojim magacinima imaju velike količine kvalitetne kafe, ali ne žele još uvek da je stave na tržište.

Upravi Beograda podneta je molba za smanjenje cene kafe, ali je Ministarstvo snabdevanja zabranilo bilo kakve izmene cena.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1941. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari