Beogradska opština od Direkcije tramvaja pravi preduzeće za rentu 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pre osamdeset godina listovi Vreme i Pravda pišu o otvaranju javnih kujni u Beogradu, napadu Nemaca, kao i o štrajku radnika na prevozu preko Save.

Akcioni odbor za zimsku pomoć otvorio je juče tri javne kujne. Kujne se nalaze u ulici Miloša Pocerca, na Čukarici i na pijaci na Dušanovcu, izveštava dnevni list Vreme. Odbor je doneo odluku da se sledeće nedelje otvore još tri javne kujne, kako bi veliki deo siromašnih bio preko zime obezbeđen hranom.Beogradska opština od Direkcije tramvaja pravi preduzeće za rentu 2

Posebna komisija već tri nedelje radi na pitanju uređenja saobraćaja u prestonici, prenosi Vreme. Glavni zadatak komisije je reorganizacija tramvajskog saobraćaja.

Komisija je zaključila da do nezgoda u prestoničkom saobraćaju dolazi zbog niza nepravilnosti koje su prisutne u Direkciji tramvaja i osvetljenja. Komisija je takođe izjavila da se dobija utisak da je Beogradska opština od Direkcije stvorila preduzeće za rentu, a ne instituciju koja će voditi računa o tome da Beograđani imaju udobna i sigurna prevozna sredsta i osvetljenje.

List Vreme prenosi i vest urugvajskog radija da je posada nemačkog džepnog vojnog broda “Admiral graf fon Špe” potopila svoj brod. Kako prenose urugvajski mediji, na samom izlazu iz urugvajskih voda primećena su dva ratna broda, od kojih je jedan britanski a drugi argentinski.

Neposredno pre polaska nemačkog broda, dva oficira su napustila brod i uputila se taksijem u nepoznatom pravcu.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Dnevni list Pravda piše o odluci radnika na prevozu preko Save da stupe u štrajk. Zakupnik prevoza preko Save kod Bosanskog Šanca nije hteo da poveća nadnice svojim radnicim, što je njih navelo da obustave rad. Ovo prevozno mesto je jako važno, zbog toga što povezuje Bosnu sa Slavonijom.

Članovi inspekcije su izašli na lice mesta pošto je saobraćaj preko Save u potpunosti bio prekinut. To je navelo zakupnika da udovolji zahtevima svojih zaposlenih i poveća nadnice, kako bi prevoz preko reke ponovo bio uspostavljen.

Beogradska opština od Direkcije tramvaja pravi preduzeće za rentu 3Dnevni list Pravda prenosi vesti o napadu nemačkih trupa na sektoru kod Mozela. Nemački vojnici su napad izvršile uz pomoć artiljerije, bacača mina i teških mitraljeza. Ipak, uprkos svim pomagalima, Nemci su imali teških gubitaka a na bojnom polju su ostavili oružije i ratni materijal. U borbi zaboravljena su dva nemačka vojnika.

Između ostalih vesti Pravda prenosi i pisanje svetske štampe da je Francuska poručila novih šezdeset aviona u Sjedinjenim Američkim Državama. Time se povećava broj aviona koje su evropske zemlje poručile Americi u poslednjih godinu i po dana. Posle Francuske narudžbine taj broj se popeo na 3.800 aviona.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari