Beogradska vlast ne odustaje od tajne cene spomenika 1Foto: FoNet/ AP

Ni zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ni ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, niti njegov misteriozni saradnik Alan, koji još uvek skuplja račune, ne znaju tačnu cenu izrade i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji.

Zbog njihove neažurnosti kaznu za prikrivanje informacija o ceni, po nalogu poverenika za informacije od javnog značaja, trebalo bi da plate gradonačelnik Zoran Radojičić i Skupština Grada. Međutim, zbog birokratskih zavrzlama, poverenik ne može da odredi visinu kazne, jer Ministarstvo finansija ne zna koliko novca tačno prolazi kroz gradski budžet, na osnovu kog bi se izračunala kazna.

Opet, i kada bi se tačno znalo koliko novca prolazi kroz gradsku kasu, pitanje je da li bi Radojičić ikad finansijski odgovarao jer su rešenja poverenika – opcionalna. Zbog toga se on obratio i Vladi Srbije, koja po običaju ni ne odgovara na dopise poverenika, a kamoli da ih sprovodi.

Burleska od države, ukratko ocenjuje nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

– Sve to što se dešava, sva ta petljavina vlasti u vezi sa bezobraznim sakrivanjem od javnosti informacija o tome koliko javnog novca je potrošeno za famozni spomenik neuporedivo više asocira na neku burlesku npr. Žorža Fejdoa nego na iole ozbiljnu državu i primenu zakona u njoj. Ovo bi bilo bi smešno da nije vrlo žalosno. To je zapravo ilustracija potpune nadmoći političkog voluntarizma nad pravom. Objektivno na delu je bezočno ponižavajuće potcenjivanje ne samo zakona već i zdravog razuma građana kojima se nude razna kontradiktorna i neodrživa „objašnjenja“ zašto je nešto što nikako ne bi smelo biti tajna ipak „tajna“ – ističe Šabić za Danas.

Prema njegovim rečima, logičan rasplet bi bio da javnost dobije informacije a da se celim slučajem pozabave i institucije koje bi morale da štite zakonitost u raspolaganju javnim novcem.

– Nažalost, u „limbu“ u kom živimo nije realno očekivati da Vlada, iako je to njena zakonska obaveza, obezbedi da javnost dobije informacije koje joj pripadaju. Nije realno očekivati ni da se organi poput tužilaštva, Agencije za sprečavanje korupcije ili DRI pozabave svim tim. Ostaje da se nadamo da će jednom kad se okolnosti promene ipak da se otvori pitanje odgovornosti kako za samo nezakonito sakrivanje informacija tako i za ono što bi po svemu sudeći iza toga moglo da se krije – naglašava Šabić.

Nikola Jovanović, predsednik Centra za lokalnu samoupravu, ocenjuje za Danas sa cena jednog spomenika ne bi trebalo i ne bi smelo da bude tajna, „tako da u tom smislu kritikuje novo besmisleno muljanje gradskih vlasti i pohvaljuje rad poverenika za informacije od javnog značaja“.

– Čudno mi je, doduše, da se kazna „ne može“ naplatiti od Grada. Tek je groteskno da kaznu mora da plati doktor Zoran Radojičić, koji je dozvolio da se ne pita ništa, pa čak ni za mere u vezi sa javnim zdravljem. Nadam se da je ovo najnovije podsećanje na njegov ponižavajući položaj kap koja će preliti čašu i da će konačno odlučiti da podnese ostavku, što sam mu dobranamerno savetovao još od 2018. godine – kaže Jovanović.

Cena izrade spomenika Stefanu Nemanji prvobitno je označena kao državna tajna.

Potom je zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao da cena uopšte nije tajna, već da je država odlučila da je ne saopšti na molbu ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova.

Međutim, i sam Rukavišnjikov je u razgovoru sa beogradskim novinarima nakon svečanog otvaranja spomenika krajem januara, rekao da ne zna koja je cena spomenika.

On je objasnio da ima saradnika, koga zna i Goran Vesić, i koji se zove Alan, a koji „stalno nešto mudruje kada skuplja i sabira račune“.

„On sve vreme nešto komplikuje, ja se nerviram, on sve nešto piše u svesku, različita dugovanja, i ja mu kažem ‘je li možeš ti da sabereš sve i da nam kažeš koliko smo istrošili sredstava’, a on kaže ‘ne mogu, zato što još uvek pristižu računi. Ne znamo koliko smo potrošili“, objasnio je Rukavišnjikov i rekao da još nisu isplatili ni sve račune za samu figuru spomenika.

U međuvremenu je novčana kazna (koja se ne može naplatiti) stigla gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću, zbog sakrivanja cene troškova izrade i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu. Kako nije bilo moguće naplatiti kaznu, poverenik se zbog ovoga obratio i Vladi Srbije.

On je ovakvu odluku doneo po žalbi likovnog umetnika i pisca Dejana Atanackovića, koji je informacije o troškovima zahtevao od gradskih vlasti, a zbog toga što organi grada Beograda nisu dostavili dokaze da bi otkrivanje informacija o ceni spomenika proizvelo teške posledice po javni interes.

Kaznu nije moguće utvrditi jer ni celokupne javne finansije gradske uprave nisu transparentne, a kako se po zakonu na osnovu njih određuje iznos kazne, to u ovom slučaju nije bilo moguće učiniti. Poverenik se, povodom ovog problema, obratio Vladi Srbije, kako bi time bilo obezbeđeno izvršenje, ali ga u posebnom dopisu obaveštava da „Vlada do sada ni po jednom zahtevu poverenika da neposrednom prinudom obezbedi izvršenje njegovih rešenja, to nije učinila.“

Lazović: Razlog više za ostavku gradonačelnika

Radomir Lazović iz inicijative Ne davimo Beograd kaže za Danas da bi gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić iz svog džepa trebalo da plati kaznu zbog sakrivanja informacija od javnog značaja.

„Jako je dobro to što je poverenik naložio da se ova kazna plati bez obzira što je glavni promoter ovog projekta Goran Vesić. Bitno je da gradonačelnik bude odgovoran jer ako ne želi da bude odgovoran ili ne želi da vodi ovaj grad, neka podnese ostavku. Ovo je samo jedan od razloga zbog kojih bi to trebalo da uradi“, napominje Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari