Beogradske elektrane: Počinje grejanje pre zvanične sezone 1Foto: Pixabay/Ri

Beogradske elektrane saopštile su da će danas, zbog prognozirane spoljašnje temperature vazduha, čija će srednja dnevna vrednost biti ispod 12 stepeni Celzijusa, početi grejanje.

Elektrane će i narednih dana, do zvaničnog početka grejne sezone 15. oktobra, nastaviti rad prilagođenim prognoziranim i ostvarenim temperaturama spoljašnjeg vazduha, dodaje se saopštenju.

Ukoliko u danima do 15. oktobra srednje dnevne temperature budu niže od 12 stepeni Celzijusa, biće nastavljena isporuka toplotne energije potrošačima.

Sistem daljinskog grejanja Beograda čini 36 toplotnih izvora, više od 9.000 toplotnih predajnih stanica i u njima više od 40.000 pumpi i druge opreme, kao i više od 1.600 kilometara toplovodnih cevi.

Za stabilan rad tako velikog energetskog sistema neophodno je nekoliko dana postepenog i veoma pažljivog opterećivanja zbog prelaska iz stacionarnog u dinamički režim rada, pa se potrošači mole za strpljenje.

Elektrane apeluju na potrošače da do zvaničnog početka grejne sezone, 15. oktobra, prijavljuju isključivo kada cele zgrade nisu snabdevene toplotnom energijom na broj telefona 011/2093-011 i da to čine upravnici zgrada ili predsednici kućnih saveta.

Prioritet u otklanjanju reklamacija su curenja vode iz instalacija, a broj telefona Dispečerskog cenra za prijavu je 011/2093-100, dodaje se u saopštenju.

Antić: Sve spremno za početak grejne sezone u Srbiji

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da su u 60 gradova i opština u Srbiji sistemi spremni za početak grejne sezone i da od danas gotovo u svim sredinama kreću tople probe.

Antić je prilikom obilaska javnog preduzeća „Beogradske elektrane“, ukazao da je tokom leta remontovano više od 6.000 megavata instalisanih kapaciteta u toplanama, tako da je između 2.500 i 3.000 kilometara mreže dovedeno u red, objevljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Podsetio je su od 1. oktobra obavljene funkcionalne probe i da je u nekim sredinama grejanje već počelo zbog nižih temperatura, te kao primer naveo Novi Sad i Obrenovac.

„Energetska situacija u Srbiji je potpuno stabilna i obezbeđeni su svi ključni energenti“, poručio je ministar i dodao da toplane tokom godine potroše više od 600 miliona kubnih metara gasa, 80.000 tona mazuta i dodatne količine peleta, biomase, uglja.

Prema njegovim rečima, svi ti energenti su obezbeđeni ili ugovoreni i omogućiće toplanama stabilan i siguran rad, a građanima tople stanove po cenama koje neće biti menjane.

Sistem grejanja u Beogradu je startovao u 6.00 sati, tako da građani mogu očekivati da će im radijatori biti topli u popodnevnim i večernjim satima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari