Beogradske tajne kockarnice 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

U Beogradu se svet kocka sve više, kao u ostalom, i u celom svetu, što znači da kocka ni u kom slučaju nije beogradski specijalitet.

Beogradske tajne kockarnice 2Međutim, postoje u Beogradu kockarnice, koje su čisto prestonički specijalitet, piše list Vreme pre 80 godina.

Te kockarnice, razume se, tajne su i u njih se ne ulazi lako. Naprotiv, potrebno je mnogo veštine i veza.

Te tajne kockarnice rasprostranjene su po celom Beogradu, a skrivaju se čaki u kućama sa najnevinijim patrijarhalnim izgledom.

Mnogi Beograđani, blagodareći baš svojim tajnim kockarnicama, rešili su pitanje svoje sopstvene krize i žive jako dobro i udobno.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda pre 80 godina pisao je o najvećem biseru na svetu.

Biser je nedavno izvučen iz morske dubine, zajedno sa poginulim roniocem i školjkom od 160 kilograma.Beogradske tajne kockarnice 3

Istraživači iz Južnog mora, Vilbern Daubel Kob, koji se skoro vratio u SAD sa velikog putovanja po Antartiku i Pacifiku, doneo je sa sobom najveći biser koji je dosada pronađen.

Biser je težak ni manje ni više nego šest kilograma.

Čovek koji je pronašao biser, platio je svoj podvig glavom. Školjka koja je stvorila tako veliki biser bila je pravi džin.

Za vreme dok je on nastojao da izreže biser iz školjke, zatvorila su se njena velika krila i uhvatila su ga za nogu. On se udavio jer nije mogao da se oslobodi.

Nakon toga, otkrili su ga njegovi drugovi, koji su posle nekoliko časova izvukli njegovo telo i školju koja je imala 160 kilograma.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari