Beogradski centar za ljudska prava osudio protest u Deliblatu protiv migranata 1Foto: Jovana Tomić (arhiva)

Beogradski centar za ljudska prava osudio je danas protest građana Deliblata kod Kovina protiv najave Komesarijata za izbeglice i migracije da će grupa migranata biti smeštena u Školsko rekreativnom centru Čardak u paviljonskom kompleksu, u okviru Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara.

Ta organizacija je pozvala nadležne državne organe da se oglase povodom tog slučaja i apelovala na društvo u Srbiji da u „ovako teškoj situaciji“ pokaže visok stepen solidarnosti i humanosti, kako međusobno, tako i prema tražiocima azila i migrantima.

„Sa žaljenjem konstatujemo da se protest grupe meštana i blokada puta u Deliblatu dešava u sred pandemije korona virusa i rizika globlanih razmera, u trenucima kada je preko potrebna solidarnost, tolerancija, pomoć i podrška kako bi i Srbija i svet uspeli da se izbore sa tako ozbiljnim problemom koji je iz temelja uzdrmao čitav svet“, navodi se u saopštenju.

Ocenili su da taj protest pokazuje koliko je visok stepen ksenofobije, netolerancije i diskriminacije u društvu u Srbiji i ističu da tražioci azila i migranti predstavljaju jednu od najugroženijih društvenih grupa u zemlji, te da će takav protest samo pojačati atmosferu mržnje i linča, koja se, kako navode, u poslednje vreme propagira prema migrantima.

„Reakcija nadležnih državnih organa, koja je po našem mišljenju izostala, morala je da bude brza i efikasna, naročito zbog činjenice da se usled pandemije korona virusa Srbija nalazi u vanrednom stanju koje ograničava slobodu kretanja i okupljanja zbog ugrožavanje zdravlja stanovništva“, dodaje se u saopštenju.

Centar je naglasio da je u interesu javnog zdravlja da migranti i tražioci azila koji nemaju odobren boravak na privatnoj adresi, borave u centrima u nadležnosti Komesarijata za izbeglice i migracije koji je u obavezi da obezbedi sve neophodne uslove smeštaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari