Beogradski sudija više ne želi da sudi utakmice zbog batina 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Vreme na današnji dan 1938. godine, između ostalog, donosi priču o beogradskom sudiji Mihailu Cvetiću, koji ne želi više da sudi utakmice fudbalskom klubu „Beograd“, nakon što je njega i pomoćnike verbalno i fizički napala grupa od pedesetak gnevnih navijača.

Sudijski odbor BLP-a na sednici od 6. decembra izuzeo je Mihaila Cvetića od suđenja utakmica Sportskom klubu „Beograd“. U dramatičnoj ispovesti za dnevni list Vreme sudija je opisao stanje koje inače vlada na nižerazrednim igralištima, kao i  odnose igrača, sudija i navijača.

Beogradski sudija više ne želi da sudi utakmice zbog batina 2O samoj utakmici Cvetić navodi da je obilovala grubostima. Odmah po njenom završetku, njega i kolege presrela je grupa od pedeset dečaka i mlađih muškaraca, koja ih je, nezadovoljna suđenjem zasula kamenicama i blatom. Međutim, nije se na tome završilo.

Grupa je nastavila da ih prati i dobacuje uvrede, a ništa nije pomoglo ni kada su Cvetić i njegovi pomoćnici pokušali da pronađu „zaklon“ među dvojicom igrača „Beograda“ i njihovim damama.

„Jedna druga grupa, valjda deo one prve, čekala je napred. Ona je otišla do Dunava da nakupi kamenje, pa kada nas je ugledala, poletela je divlje na put vičući i zasipajući nas kamenjem. Jedan kamen udari u lice jednog od kandidata pored mene. On zajauka i uhvati se za glavu. Oko mu je bilo krvavo. S čela je curela krv po grudima. Nemoćan, goloruk, bez ikakve zaštite, a besan, viknuo sam toj rulji manguparije, koja se nažalost ipak računa u nekakvu sportsku publiku: „Šta radite, neljudi jedni? Vidite li da ćete ubiti čoveka?!!“ Moj glas bio je ‘glas vapijućeg u pustinji’. Kamenje je i dalje fijukalo pored nas i preko nas. Podigao sam jaku od zimskog kaputa i grabio napred. Kamenje je udaralo po celom telu. (Leđa su mi dugo bila sva modra….)“, pričao je Cvetić.

Nesrećni sudija objasnio je i da je najviše utakmica sudio na igralištu „Beograda“ i to najviše tom klubu, ali da mu se nikad ništa slično nije desilo.

„Ja imam ženu i decu. Ne gine mi se ovako bedno i nizašta“, završio je ogorčeno izlaganje sudija Cvetić.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Beogradski sudija više ne želi da sudi utakmice zbog batina 3List Pravda istog dana se bavi godišnjom skupštinom Udruženja nosilaca Karađorđeve zvezde na kojoj je za počasnog člana izabran vojvoda Petar Bojović, ali donosi i vest o prvom snegu koji je zavejao prestonicu.

U izveštaju sa skupštine novinar Pravde navodi da joj je prisustvovao veliki broj članova koji su u potpunosti ispunili dvoranu Oficirskog doma, a da je pre prelaska na dnevni red usvojen predlog da se za počasnog člana Udruženja izabere vojvoda Bojović, koji je o tome odmah telegafski izvešten. Osim ove odluke, na kraju skupštine, posle kraće diskusije, odlučeno je da članarina ubuduće iznosi 10 dinara mesečno za žive nosioce ovog najvišeg odlikovanja, a 5 dinara za porodice umrlih nosilaca.

Pod naslovom „Iznenađenje Svetom Nikoli PRVI SNEG“ dnevni list Pravda objavio je foto-vest o prvom, mokrom, po svemu sudeći prolaznom snegu…

„Prvi sneg je došao iznenada i samome Svetom Nikoli, kao i ostalim svecima, za koje naš narod vezuje početak zime, one prave ‘bele zime’. Samo, naravno, mi se možemo nadati da će se Sveti Nikola najaviti u većem trijumfu, obilatim snegom. Jer ovaj jutrošnji će verovatno brzo nestati“, navodi se u izveštaju.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

 List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari