Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je juče u Strazburu na opasnost da Evropska unija doživi „istorijski neuspeh“ ukoliko ne izađe iz ćorsokaka u koji je dospela zbog zastoja u procesu usvajanja evropskog ustava. Merkelova je, obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta, najavila da će Nemačka, koja je preuzela šestomesečno predsedavanje Unijom, do kraja mandata u junu ponuditi plan za rešenje te institucionalne blokade.

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je juče u Strazburu na opasnost da Evropska unija doživi „istorijski neuspeh“ ukoliko ne izađe iz ćorsokaka u koji je dospela zbog zastoja u procesu usvajanja evropskog ustava. Merkelova je, obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta, najavila da će Nemačka, koja je preuzela šestomesečno predsedavanje Unijom, do kraja mandata u junu ponuditi plan za rešenje te institucionalne blokade. „U interesu je Evrope, njenih država članica i njenih građana da se taj proces uspešno završi do sledećih izbora za Evropski parlament početkom 2009“, izjavila je Merkelova, predstavljajući program nemačkog predsedavanja EU. „Kolaps (tog procesa) bio bi istorijski neuspeh“, naglasila je nemačka kancelarka.
Do zastoja u procesu usvajanja evropskog ustava došlo je 2005, kada su birači u Francuskoj i Holandiji na referendumima odbacili ponuđeni ustavni tekst. Merkelova je u govoru upozorila da EU, s postojećom regulativom, ne može da se širi i gubi mogućnost donošenja neophodnih odluka. Rojters navodi, pozivajući se na diplomatske izvore, da Nemačka nastoji da uveri evropske vlade da podrže njen plan o zajedničkom ustavu. Britanija, Poljska i Češka su najavile referendume o tom pitanju, ali su odustale posle francuskog i holandskog „ne“.
Nemački zvaničnici, međutim, kažu da će ono što Merkelova bude postigla zavisiti od toga ko će na izborima 6. maja biti izabran za novog predsednika Francuske.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.