Italijanski premijer Silvio Berluskoni i ministarka za jednakost polova Mara Karfanja prikazani su nagi na umetničkoj slici čiji je autor njihov sunarodnik Filipo Panseka. Kao povod za stvaranje takvog dela, umetnik je naveo Berluskonijevu izjavu datu pre dve godine u kojoj medijski magnat i političar obaveštava javnost da bi se rado oženio svojom saradnicom i bivšom starletom da većnije oženjen.

Takav komentar izazvao je gnev premijerove supruge Veronike Lario koja je zahtevala i dobila javno izvinjenje od Berluskonija.

Slika rađena tehnikom ulje na platnu izložena je nedavno u galeriji nedaleko od italijanskog grada Savone u Liguriji. Berluskoni je prikazan s ogromnim krilima koja se šire oko ministarke. Pojedini likovni kritičari ocenjuju da premijer na slici pokušava da nešto šapne Karfanji i da oboje imaju „čedan izraz lica“, ali da se stiče utisak da ministarka gleda u premijerove „diskretno pokrivene genitalije“. Posetioci Pansekine izložbe mogu videti i sliku na kojoj je prikazana obnažena Berluskonijeva supruga, koja takođe ima krila i diskretno se osmehuje.

Umetnik je izjavio da je svojim delima želeo da „ukaže poštovanje premijeru“. Panseka je objasnio da je Berluskonija naslikao na osnovu fotografija koje je pronašao na internetu, dok je Karnjanino telo „pozajmio“ sa slika umetnika iz 19. veka. On je takođe pozvao predsednika vlade da kupi te slike, budući da bi zarađeni novac bio upućen žrtvama razornog zemljotresa koji je nedavno pogodio centralnu pokrajinu Abruco.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari