– Nakon što je prošlog proleća objavljeno da u Srem, odnosno u pećinačku opštinu stiže najveća grinfild investicija u Srbiji, kada je italijanska firma „Bernardi“ S.p.A. zakupila 85 hektara zemljišta za izgradnju poslovno-komercijalnog i turističkog centra, govorkalo se da je investitor odustao od planova. Međutim, posao ipak nije otkazan, već je vlasnik firme Rikardo di Tomazo ovih dana tražio da se zbog krize koja pritiska i ovu kompaniju, aneksom ugovora reguliše da se zakup zemljišta isplati do kraja marta sledeće godine, kada bi počeli i prvi radovi.

– Bernardi“ je tražio samo odlaganje isplate zakupa tih 85 hektara zemljišta, koje je namenjeno izgradnji prve faze, a kako je reč o velikoj investiciji i ozbiljnoj kompaniji mi smo ovih dana potpisali aneks ugovora po kome naknada za zakup zemljišta treba da bude plaćena do kraja marta sledeće godine – pojašnjava predsednik SO Pećinci Živko Marković. On kaže i da ova investicija za malu sremsku opštinu znači mnogo i da će lokalna samouprava uradati sve što je do nje da radovi što pre otpočnu. Takođe, Izvršno veće Vojvodine obećalo je da će će stimulisati investitora sa po 1.300 evra po radniku.

Kako je predviđeno projektom ovog komercijalno-poslovnog centra koji će se graditi u Pećincima, u prvoj fazi biće sagrađeno 40.000 kvadratnih metara poslovnog prostora raznih namena, da bi se u sledećim fazama stiglo do 150.000 kvadratnih metara, gde će biti prodajni i komercijalni centar, hotelsko ugostiteljski objekti, proizvodno-zanatski sadržaji, veliki zabavni i akva park. Samo hotel koji će se ovde graditi imaće 250 ležaja, a ovaj šoping centar imaće kompletnu infrastrukturu.

Pozavršetku prve faze izgradnje, koja je bila predviđena za septembar 2010. godine, posao u ovom centru dobiće između 800 i 1.000 radnika, a kompletiranjem poslovno-komercijalnog i turističkog centra, u sledećim fazama gradnje, kada se završe svi objekti i prateći sadržaji na 150.000 kvadratnih metara, posao će dobiti oko 5.000 radnika.

Prema tvrdnjama biznismena Roberta di Tomazinia, njegova firma ima veliko iskustvo u gradnji i upravljanju ovakvim šoping-centrima, a „Bernardi“ ima 180 robnih kuća u Italiji. Oni takođe investiraju u Rusiji, Iraku, Saudiskoj Arabiji i u drugim bliskoistočnim zemljama, a pećinački šoping centar treba da bude najveći u Srbiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari