Naim Leo Beširi: Ljigavi likovi devedesetih nikada nisu otišli sa pozicija moći 1Naim Leo Beširi (Foto: Vesna Lalić / Nova.rs)

Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, ističe za Danas da Srbiji i njenim građanima nikada neće biti bolje “dok se ne ogradimo svi zajedno od ratnih zločinaca, njihovih neljudskih dela i svih onih koji ih podržavaju i na tome zarađuju”.

Beširi je jedan od skoro 1.000 potpisnika/ca apela “Zločine je zločin”, koji je pokrenuo Vladimir Vukčević, prvi tužilac za ratne zločine, zajedno sa advokatom i građanskim aktivistom Aleksandrom Olenikom

Kako ukazuje Beširi, desetine generacija je stasalo u miru, “ali im zli i nacionalistički nadojeni duhovi prošlosti ne dozvoljavaju da lično napreduju, a samim tim da kao društvo postanemo, otvoreno, demokratsko i prosperitetno”.

– Umesto toga, ljigavi likovi devedesetih nikada nisu otišli s pozicija moći u vojsci, policiji, bezbednosnim službama i medijima i oni moraju da nas truju kontinuirano jer su uplašeni za gubitak moći i imovine stečene ratnim profiterstvom. Kako sebi, svojoj deci i svim građanima želim demokratsku, otvorenu i državu zasnovanoj na miru, pravilima, zakonima i međusobnoj solidarnosti, potpisao sam apel da se skrene pažnja na zlo koje je među nama. Kad ga jasno identifikujemo i odlučimo da ga otklonimo, tada će Srbija biti mnogo lepša zemlja, a to želim sebi i drugima – navodi Beširi za Danas.

Ranije za Danas, istoričarka Dubravka Stojanović, takođe jedna od potpisnica apela “Zločin je zločin”, izjavila je današnje generacije nisu krive za zločine iz devdesetih, ali su odgovorne za današnji odnos prema zločinima.

U apelu/peticiji “Zločin je zločin” navodi se da je Srbija izložena pokušaju vraćanja u ratne devedesete, i to kroz državno i paradržavno promovisanje anticivilizacijskih vrednosti i veličanje ratnih zločinaca.

U apelu se zahteva da se odmah procesuiraju sva lica optužena za ratne zločine koja se kriju na teritoriji Srbije; smeni tužiteljke za ratne zločine Snežane Stanojković i pokrene krivičnog postupka protiv nje zbog nepostupanja kao i zbog zaštite optuženih za ratne zločine; zahteva se i smena ministarke pravde Maje Popović jer Vlada Srbije sprečava tužilaštvo za ratne zločine, ali i druga tužilaštva da vrše svoju ustavnu i zakonsku dužnost, čime su građani ostavljeni na milost zločincima.

Osim Stojanović i Beširija, neki od potpisnica/ka apela “Zločin je zločin” su istoričarka Latinka Perović, etnolog Ivan Čolović, pisac Svetislav Basara, Nenad Čanak i Bojan Kostređ iz LSV-a, reditelj Srđan Dragojević, istoričar Nikola Samardžić, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko, novinarka Ana Lalić, novinari Dragan Bursać i Dinko Gruhonjić, politikolog Aleksandar Popov, istoričar Milivoj Bešlin i direktor Civil Rigts Defenders za Evropu Goran Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari