Bešlin: Svaka kriza i rat neminovno izazivaju promene u kulturi sećanja 1Milivoj Bešlin Foto: Stanislav Milojković

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je danas na panelu „O poverenju, odlučivanje istorije i budućnost mira“ da svaka kriza i rat neminovno izazivaju promene u kulturi sećanja.

On je rekao da je Evropska unija nastala na strahu, nepoverenju i kolektivnoj paranoji od SSSR i da se ponovo dešava homogenizacija Evrope na strahu od Rusije i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Rusija je bila čuvar antifašizma, ali je ponašanjem svog režima izgubila legitimitet da se poziva na antifašizam, ocenio je Bešlin, tvrdeći da su Putinovi govori i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova imaju sve elemente fašizma.

Direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Igor Bandović rekao je da se danas ratovi vode i na terenu i u medijima i da sada u medijima traje brutalan rat s obe strane i to kroz kulturu isključivanja sa obe strane.

Kako je rekao sada se ne govori samo o poražavanju neprijatelja na bojnom polju, već i o poništenju njegove kultre i tragova postojanja.

On je istakao kako se Evropa dugo pravila da postoji jedna tamna strana i da su to Aušvic ili genocid, te da su to „oni drugi“, a da ako se govori o Srebrenici ili Buči to nije uradio niko drugi nego Evropljani i da je pitanje da li se Rusima dozvoljava da budu Evropljani ili će se o njima govoriti kao o Tatarima ili Hunima, kako ih pojedini političari nazivaju.

Bandović je dodao da i kada je reč o ratovima u Jugoslaviji, nije označavan samo Slobodan Milošević, već su i Srbi u filmovima predstavljani kao zli narod koji pljačka i krade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari