Besplatne onlajn obuke u oblasti IT tehnologija za nezaposlene i studente 1Foto: Pixabay/AlfredMuller

Sporazum o saradnji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije Semos Education, kojim će se omogućiti besplatne onlajn obuke za nezaposlene sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje i studente, potpisan je danas u Beogradu.

Ministarka za rad Darija Кisić Tepavčević istakla je da će se tim sporazumom za oko 5.000 mladih ljudi, nezaposlenih i studenata, omogućiti četiri besplatna onlajn programa obuka u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

„Ovo je velika prilika za nezaposlene i mlade ljude, koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje da se dodatno edukuju i steknu nova znanja, koja će im pomoći da postanu konkurentni na tržištu rada i da se lakše i brže zaposle“, rekla je Кisić Tepavčević.

Najavila je da će Nacionalna služba za zapošljavanje informisati nezaposlene sa svoje evidencije o načinu za pohađanje ove besplatne edukacije.

Кako je rekla, sve te aktivnosti su u skladu sa nacionalnim strateškim ciljevima i prioritetima koji su utvrđeni nedavno usvojenom Strategijom zapošljavanja od 2021. do 2026. godine.

Državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marijana Dukić Mijatović istakla je da je to ministarstvo posvećeno digitalizaciji, na svim nivoima obrazovanja i dodala da je potpisani sporazum veoma važan jer će unaprediti edukaciju studenata u oblasti IT sektora i na taj način odgovoriti na potrebe tržišta za novim radnim mestima.

Naglasila je da će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i u budućnosti podržavati sve aktivnosti u ovoj oblasti, koje doprinose unapređenju digitalnog obrazovanja.

Direktor kompanije Semos education za Srbiju Aleksandar Borisavljević istakao je da mu je čast što njegova kompanija može da učestvuje u dodatnoj edukaciji studenata i nezaposlenih lica.

Naveo je da je pripremljen veoma interesantan program za sve učesnike obuke, kao i da će biti pokrenute četiri IT profesije – software seveloper, IT administrator, data analyst i artificial inteligence practitioner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari