Besplatni mamografski pregledi 1

Dom zdravlja u Novoj Varoši, u saradnji sa niškim Institutom za radiologiju Kliničkog centra i užičkim Zavodom za javno zdravlje, od 4. oktobra do 10.novembra sprovodi akciju skrininga – ranog otkivanja tumora dojke, u okviru koje su u krugu ovdašnje zdravstvene ustanove organizovani besplatni mamografski pregledi za žene od 50 do 70 godina.

U prethodnih par dana, stručnjaci su na pokretnom mamografu, kao svojevrsnoj mobilnoj ordinaciji opremljenoj najsavremenijom aparaturom i prostorijama za pacijente i medicinsko osoblje, obavili više od 300 pregleda, a prema tvrdnjama nadležnih, gužve se očekuju i u narednom periodu. „Preglede je do sada zakazalo oko 1.000 žena, od ukupno 1.500 koliki je obuhvat u ovoj starosnoj populaciji. Dnevno od 9 do 17 sati obavimo pedesetak pregleda, a takva dinamika planirana je sve do sredine novembra do kada će mamograf biti stacioniran u krugu ustanove“, kaže dr Branko Popović, direktor DZ.

U Domu zdravlja, odnosno Službi za zdravstvenu zaštitu žena, napominju da zakazivanje mamografskih pregleda, za koje nije potreban uput već samo zdravstvena knjižica (može i neoverena), pacijentkinje iz Nove Varoši ili bilo kog dela zemlje, mogu ostvariti telefonskim pozivom na broj 62-674, posredstvom svog izabranog lekara ili bilo kim od medicinskog osoblja pri ovoj ustanovi.

-Apelujemo na Novovarošanke da se odazovu akciji organizovanoj sa ciljem ranog otkivanja karcinoma dojke, od koga u Srbiji godišnje oboli 4.000 žena, a umre čak trećina. Na području Zlatiborskog okruga godišnje se rak dojke u proseku otkrije kod 1.300 žena, a u novovaropkom kraju u oko osam slučajeva. Mamografski pregledi su bezbolni, kratkotrajni i bez štetnih posledica po organizam, a usmereni su na zdravu populaciju žena koje nemaju nikakve simptome eventualne bolesti. Važno je da se ovo zloćudno oboljenje dijagnostifikuje u početnoj fazi jer je u tom slučaju u potpunosti izlečivo, ističe dr Goran Mihailović, načelnik dispanzera za žene. On podseća da je mamograf u Novoj Varoši poslednji put bio stacioniran 2013. kada su pregledane 702 naše sugrađanke. Kod deset je otkriven karcinom u ranom stadijumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari