Besramna odbrana Miloševićevih zločina 1Foto: EPA-EFE/ SAŠA STANKOVIĆ

Svakog 30. marta, kada je počelo hapšenje Slobodana Miloševića, u javnosti se pojavljuju njegovi prijatelji i politički saborci u pokušaju da relativizuju njegovu pogubnu ulogu u ratovima na prostoru bivše SFRJ, ali i u vođenju unutrašnje politike koja je rezultirala razaranjem društva i brojnim krivičnim delima.

Za razliku od prethodnih godina, kada je njihov broj bio mali a glas jedva čujan, ove godine smo svedoci da se brojne ličnosti iz sfere političkog i javnog delovanja dive nekadašnjem predsedniku SRJ nazivajući ga herojem, te da im je prostor dat u gotovo svim režimskim medijima.

Dok je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ranije govorio kako i nije bio baš blizak Miloševićev saradnik, ovoga puta otvoreno naziva „miševima“ one koji su ga hapsili, poručujući da treba da idu u zatvor. I generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović žestoko brani lik i delo Slobodana Miloševića, svađajući se sa neistomišljenicima na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

– Hoćeš da kažeš da je Sloba zločinac i ja da ti ćutim? Kako je hapšen Sloba Milošević? Ja sam bio tamo! Ti hoćeš da kažeš da Sloba treba da bude prikazan kao moron, jer je on zločinac? Ko kaže da je zločinac – rekao je Bajatović na Pinku, u žaru rasprave o seriji Porodica.

Advokat Toma Fila je i ranije pozitivno govorio o Miloševiću, te njegove reči sada ne iznenađuju, mada mu se u medijima tim povodom daje znatno više prostora.

Sem godišnjice hapšenja, aktuelna je i polemika o emitovanoj seriji Porodica koja odslikava poslednje dane porodice Milošević pred hapšenje tadašnjeg predsednika SPS-a. U široj javnosti preovladava mišljenje da je ovim dramskim delom porodica „previše humanizovana“ te da ne odslikava realno stanje stvari. Za ljubitelje lika i dela Slobodana Miloševića, ona je, pak, loša jer ga predstavlja kao zločinca, što on po njima nije. Činjenica je i da 20 godina nakon hapšenja i dalje raspravljamo o ulozi Miloševića i njegove supruge Mire Marković u političkim i društvenim dešavanjima iz devedesetih godina, i da su mišljenja podeljena.

Istoričarka Branka Prpa smatra da će tako biti sve dok je aktuelna garnitura na vlasti, koja predstavlja „nastavljače Miloševićeve politike“.

– Oni su, u mnogim elementima, deo kontinuiteta Miloševićevog kadrovskog projekta i političke prakse. Reafirmišući njegovo vreme, dodatno legitimizuju svoju vlastitu političku praksu. Drugim rečima, istorijski akteri jednog vremena ponavljaju obrazac koji su naučili – ističe Prpa za Danas. U toj praksi im, dodaje, svesrdno pomažu i mediji.

– I to su naučili od Miloševićevog medijskog propagandnog rata. Pogotovo kada je u pitanju falsifikovanje činjenica i progon tzv. „pete kolone“ koja je, po pravilu, bila sastavljena od novinara i javnih radnika – naglašava Prpa.

Diskontinuitet sa Miloševićevom politikom, odnosno drugačije sagledavanje njegove uloge u događanjima devedesetih, desiće se jedino kada se otvore dosijea, smatra supruga lidera SPO Vuka Draškovića, Danica Drašković.

– To će trajati sve dok se ne otvore dosijea službi bezbednosti, što je uslov za prave demokratske procese i puni otklon od svih diktatura, sistema vladavine zločina, i politike hegemonizacije regiona silom i mržnjom prema svima koji nisu Srbi. To je i danas, nažalost, svakodnevna agresivna propaganda u svim medijima, a šire je udbaši i ratni zločinci iz vremena vladavine Slobodana Miloševića, da bi opravdali svoja ratna nedela, i njegovu politiku. Potrebno je izvršiti denacifikaciju u Srbiji, kao nekada u Nemačkoj, otkloniti iz javnosti i političkog uticaja sve one koji su učestvovali u agresiji na susede, ubijali civile, političke protivnike, pljačkali i proterivali narode – ocenjuje Drašković za Danas.

Prema njenim rečima, da bi se to desilo, moraju se otvoriti dosijea i potpuno reformisati službe bezbednosti, što je i zahtev Evropske komisije.

– Pitanje na koje nema odgovora je zašto to nije učinila ni jedna vlada od petog oktobra, a bile su, kao, demokratske. Jedini odgovor bi bio da su svi nosioci vlasti posle Miloševića bili taoci Udbe, zatočenici svojih biografija, u kojima ima ili Udbe ili vojne obaveštajne službe. Drugi razlog ne postoji – ističe Danica Drašković, dodajući da je insistiranje na tome i objašnjenje za izbacivanje SPO-a iz koalicije DOS pre petog oktobra „jer bi sa nama u vlasti dosijea odavno bila otvorena“.

Za počasnog predsednika SPS-a Milutina Mrkonjića Slobodan Milošević je oduvek bio heroj. Za naš list kaže da je mlađe kolege socijaliste donekle čuvao svih ovih godina i otvoreno istupao sa svojim stavovima, te da mu je drago da i oni to danas čine.

– Nema nikakve potrebe za rehabilitacijom Miloševića jer on nije ni osuđen. On je nevin ubijen u Hagu. Ubili su ga zlotvori, isporučen je od države koja nije znala šta radi. Od tog dana on je heroj, i tačka. To govorim već petnaest godina. Moji mlađi partijski drugovi su me u tome podržavali, a ja sam istupao i u njihovo ime. Sada mi pomaži i stariji drugovi, Toma Fila, Nikola Šainović, pa tako delimo gostovanja po televizijama i medijima. I ovi mlađi su sjajni momci. To je generacija koja je spasila partiju – kaže Mrkonjić za Danas. O seriji Porodica nema baš lepo mišljenje.

– Ja shvatam umetničke slobode, ali sam u šali rekao da Sloba i mrtav diže rejting partije, s obzirom na gledanost serije. Sloba je heroj, a istorija će to tek pokazati – smatra Mrkonjić.

Hapšenje Slobodana Miloševića, koji se nalazio u vili Mir u beogradskom naselju Dedinje, počela je 30. marta 2001. Akcija hapšenja je trajala dva dana. Milošević je potom sproveden u Centralni zatvor u Beogradu, gde je bio do 28. juna iste godine, kada je izručen Tribunalu u Hagu, pod optužbom za ratne zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari