Treću godinu zaredom Donji Milanovac jedno je od mesta pristajanja inostranih turističkih brodova koji plove Dunavom. Startovalo se 2007. godine kada je na pristan ove varoši na dunavskoj obali stiglo sedam brodova sa ukupno 1.134 inostrana gosta. Prošle godine od maja do oktobra pristala su 22 kruzera sa 3.

Treću godinu zaredom Donji Milanovac jedno je od mesta pristajanja inostranih turističkih brodova koji plove Dunavom. Startovalo se 2007. godine kada je na pristan ove varoši na dunavskoj obali stiglo sedam brodova sa ukupno 1.134 inostrana gosta. Prošle godine od maja do oktobra pristala su 22 kruzera sa 3.446 gostiju i članova posade, a ovogodišnju sezonu pristajanja otvoriće brod „Beethoven“ 15. maja.
– Prvo parobrodsko društvo iz Beograda zastupa nekih 80 procenata putničkih brodova koji dolaze u Srbiju i to je uglavnom klijentela starije dobi zainteresovana za putovanje Dunavom. Pristajanja inostranih kruzera su izuzetna prilika za Srbiju i sam ovaj kraj, s obzirom na to da je putnički saobraćaj iz godine u godinu sve veći – kaže za Danas Zoran Marković, agent Prvog parobrodskog društva iz Beograda.
Osim „Beethovena“, na donjomilanovački pristan će sa inostranim turistima do 16. oktobra pristajati još dva broda – „L Europe“ i „River Cloud“. Broj pristajanja ove sezone nešto je manji nego 2007. i ova tri kruzera od polovine maja do polovine oktobra na ovom pristanu biće ukupno 18 puta.
– Iskustvo nam kazuje da su putnici uglavnom zadovoljni, a tome su doprineli i dobra ponuda i profesionalan odnos prema klijentima. A mi se trudimo da im osim prihvata, ukažemo i na interesantne destinacije i što duže ih zadržimo u Srbiji – kaže Marković, potencirajući da u donjem toku Dunava nedostaju adekvatni pristani. Pri tom nije mislio samo na pristane za putničke i teretne brdove, već i marine za jahte koje su važan uslov za razvoj ovog vida turizma. J.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari