Bez gradiva iz drugog polugodišta osmog razreda 1Foto: FoNet/ Ministarstvo prosvete

Za razliku od testa iz srpskog, u kome su mali maturanti masovno grešili na istim stvarima, zadaci iz matematike nekome su bili laki, nekome teški. Učenici OŠ „Milan Đ. Milićević“ sa kojima smo juče razgovarali slažu se da je prvih 15 zadataka moglo bez problema da se reši.

Neki su se žalili na 17. zadatak u kome je, kako kažu, bilo dosta decimalnih brojeva i razlomaka (trebalo je da izračunaju vrednost izraza), dok je drugima bio komplikovan 18. zadatak sa polinomima.

Đaci ističu da je geometrije bilo manje nego ranijih godina i da se u testu nisu pojavili zadaci iz oblasti koje su radili tokom nastave na daljinu.

Ipak, uglas poručuju da je generacija 05, kako sebe nazivaju, oštećena jer zbog korona virusa nisu imali pripremnu nastavu i da im nekoliko časova koliko su nastavnici održali nije bilo dovoljno da se lepo spreme za završni ispit.

Zanimljivo je da je među đacima i danas bilo reči o testu iz srpskog jezika i, po njihovom mišljenju, spornom pitanju u kome je trebalo da odgovore šta znači „krepka“. Tvrde da su na Vikipediji pronašli dva značenja te reči i najavljuju da će se žaliti na rezultate.

Što se matematike tiče, neki učenici smatraju da je test zbog celokupne situacije u kojoj su se našli trebalo da bude lakši. S druge strane, Predrag Terzić, nastavnik matematike iz OŠ „Jovan Miodragović“, primećuje da gradiva iz drugog polugodišta nije bilo.

– Test ima sada već neku svoju standardnu formu, 10 zadataka sa osnovnog, sedam sa srednjeg i tri sa naprednog nivoa. Primetno je da u zadacima nema gradiva koje se učilo tokom nastave na daljinu. Dakle, nije bilo zadataka vezanih za valjak, kupu, loptu, sisteme linearnih jednačina i funkcije, mada su se deca i za to spremala. Moguće je da će biti nekih iznenađenja u pojedinim zadacima i da će se desiti da se odluta na drugu stranu – komentariše Terzić.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Dušan Kićović posetio je juče OŠ „Milan Đ. Milićević“ i tom prilikom rekao da završni ispit zasad protiče bez problema.

– Sinoć u planirano vreme sva vozila JP „Pošta Srbije“ su stigla sa testovima, svi testovi su skenirani, a jutros od 7 i 30 časova je počelo pregledanje zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Na isti način će se pregledati i testovi iz matematike i kombinovani, a preliminarni rezultati biće objavljeni najkasnije do 8 sati 23. juna, kada je predviđeno podnošenje prigovora školskim komisijama – rekao je juče Kićović.

Učenici će rezultate male mature moći da vide preko portala Ministarstva prosvete zios.mpn.gov.rs i to koliko su osvojili poena u svakom zadatku i ukupan broj bodova na svakom od testova, dok će skenirane testove dobiti na mejl samo ako to budu tražili.

Iako nadležni tvrde da je prvi dan polaganja protekao bez ikakvih problema, direktorima osnovnih škola stigao je dopis Centralne upisne komisije u kome se navodi da su uočeni određeni propusti.

Skrenuta je pažnja dežurnim nastavnicima da njihov potpis ne sme da dodiruje ili prekriva bar kod, jer se u suprotnom testovi ne mogu ispravno očitati. U pojedinim školama bilo je grešaka prilikom pakovanja testova, a negde se nije vodilo računa da budu složeni kako je predviđeno.

„Ova nepažnja usporava proces skeniranja i može dovesti do „preskakanja“ određenih zadataka u testovima. Pojedine škole su zanemarile uputstvo o slaganju testova u A3 format (otvorena sveska), već su poslale testove u obliku u kome su ih i primile (kao zatvorene sveske). Pojedine škole su neiskorišćene testove lepile na kese ili su ih odvajale od kesa. Neiskorišćeni testovi ne treba da budu van kese. Ponovo ukazujemo na pravilo da se svi testovi učenika koji su radili najmanje jedan test na osnovu IOP 2 ostavljaju u školi i da se nakon pregledanja svih ovih testova rezultati unose u dostavljenu tabelu, koja se dalje prosleđuje okružnoj komisiji“, navodi se u dopisu školama.

Osmaci danas polažu kombinovani test sa pitanjima iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije. Đaci na ispit treba da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom i nalepnicu sa identifikacionim brojem učenika, grafitnu olovku, plavu hemijsku olovku i gumicu.

Niko neće biti oštećen

Dušan Kićović je rekao da nekoliko učenika nije radilo završni ispit jer su prijavili da imaju temperaturu, ali da ni kod jednog đaka nije potvrđeno da je zaražen virusom korona. Ovi đaci će malu maturu polagati u avgustovskom roku i biće upisani u srednje škole preko predviđene kvote, na osnovu rezultata sa završnog ispita i broja poena iz osnovne škole. Kićović kaže da nijedan učenik neće biti oštećen. On je istakao da će ove godine biti omogućen i elektronski upis u srednje škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari