Skupština Užica usvojila je inicijativu o realizaciji projekta energane, odnosno elektrane koja će proizvoditi električnu energiju spaljivanjem komunalnog otpada. Prva takva elektrana u Srbiji gradiće se u okviru Regionalne sanitarne deponije Duboko, nedaleko od grada, na kojoj bi od juna ove godine trebalo da počne odlaganje komunalnog otpada iz Užica i osam okolnih opština.


Partneri u tom projektu su grad i Elektroprivreda Srbije (EPS). Obaveza grada je da obezbedi lokaciju i komunalno je uredi, kao i da osnuje akcionarsko društvo zatvorenog tipa, čija će osnovna delatnost biti proizvodnja električne energije spaljivanjem komunalnog otpada. Da bi EPS planirao budžet za realizaciju tog projekta za ovu godinu, bilo je potrebno da užički odbornici usvoje tu inicijativu.

Inicijativi je prethodio Memorandum o izgradnji energane, koji su u oktobru 2009. godine, u prisustvu ministra energetike Petra Škundrića, potpisali Jovan Marković, užički gradonačelnik i Dragomir Marković, direktor EPS-a. Procenivši da će gradnja elektrane koštati od 30 do 60 miliona evra, u zavisnosti od toga kakva će se tehnologija primeniti, direktor EPS-a Dragomir Marković tada je naveo da je predviđeno da se na deponiju dnevno odlaže oko 250 tona komunalnog otpada, te da će buduća energana imati snagu između sedam i deset megavata.

Ministar Škundrić je tom prilikom rekao da Ministarstvo energetike i EPS podržavaju nameru Užica da gradi takvu vrstu elektrane, za koju je istakao da „neće predstavljati opasnost za životnu sredinu i zdravlje ljudi“.

– Produkt sagorevanja biće male količine ugljen-dioksida i čvrsta materija koja će kasnije moći da se koristi za izgradnju puteva – poručio je tada ministar Škundrić‚ istakavši da su za taj projekat zainteresovani inostrani investitori, što znači da ta investicija neće biti veliko finansijsko opterećenje za grad i EPS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari