Bezakonje i bahatost direktora Borka Draškovića 1Foto: rgz.gov.rs

Poštovani gospodine predsedniče, ni dva štrajka u trajanju od više od tri meseca nisu bila dovoljan razlog da se u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) sprovede kontrola poslovanja i rukovođenja ovom institucijom…

Očigledna podrška nestručnom i bahatom rukovodstvu od strane nekih moćnih krugova dovela je do ekspanzije bezakonja i kršenja elementarnih ljudskih prava i sindikalnih sloboda u jednoj državnoj instituciji. Time se na najgrublji mogući način diskredituje Republički geodetski zavod, a posredno i uloga Vlade Srbije kao osnivača ove institucije. Mnoge odluke i rešenja koja je doneo direktor Borko Drašković su u potpunoj suprotnosti sa politikom Vlade i resornih ministarstava, kada su u pitanju radni odnosi i prava zaposlenih u zavodu. Zbog čega se državne institucije povlače i ne rade svoj posao kada se spomene ime Borka Draškovića ostaje velika enigma, navodi se, prenosi juče kragujevački portal Glas Šumadije, u otvorenom pismu Sindikata RGZ predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. 

Gospodine predsedniče, dodaje se, mi predstavnici Sindikata RGZ-a smo u proteklom periodu bili svedoci svih dešavanja i brojnih pregovora u kojima smo obezbedili određeni status katastarskih službenika a čini nam se i doprineli reformisanju RGZ-a i katastra u celini. Danas sa velikim strahom posmatramo kako se Republički geodestki zavod gubi i tone u poplavi besmisla, samovolje i bahatosti. Decenije pregalačkog rada i hiljade stručnjaka koji su svoj život ugradili u temelje današnjeg RGZ-a, stavljene su na kocku i u ruke nestručnog rukovodstva koje osim propagande i jeftinih marketinških trikova ne ostvaruje ni jedan argumentovani i vidljiv rezultat. Navodna podrška i pohvale, osim što su kupljene državnim novcem koji je dat na raspolaganje RGZ-u, kao i brojna sredstva putem kredita i donacija, je upakovana u formu propagande i reklame jednog čoveka koji sebe doživljava i oslovljava kao ’’treći čovek u državi’’. Mi nemamo nikakve dileme o tome ko je prvi čovek, ali imamo veliki problem da shvatimo kako je moguće da jedan državni funkcioner može da organizuje štrajk u organu kojim rukovodi.

Takođe, ističe se u obraćanju sindikalaca RGZ predsedniku Vučiću, nije razumljivo kako je moguće da Vlada toleriše organizovanje štrajka u RGZ-u sa zahtevima koji su usmereni protiv Vlade i nekih ministara. Formalni organizator štrajka je sindikat koji je Borko Drašković organizovao u vreme trajanja štrajka koji je i započet usled njegovih jednostranih odluka, kada je zaposlenima umanjio primanja i uskratio povećanje zarada u 2018. god. Taj sindikat je nezadovoljan odlukom Vlade RS da se reforma RGZ-a nastavi u skladu sa državnim interesima. Takođe ta organizacija uporno radi na realizaciji ideje Borka Draškovića o tihoj privatizaciji RGZ-a i navodnoj transformaciji u D.O.O. po britanskom ili holandskom modelu. Očigledan pokušaj kalemljena banane na krušku koji je unapred osuđen na propast sa nesagledivim posledicama po državu i građane. 

Poštovani gospodine Vučiću, na meti ove pošasti nisu samo sindikati u RGZ-u već i najveće sindikalne centrale u našoj zemlji, koje u potpunosti podržavaju svoje organizacije u zavodu. Podrška koju smo dobili od međunarodnih sindikalnih asocijacija u svakoj normalnoj zemlji bi bio dovaoljan razloga da se nadležne institucije pozabave postavljenim pitanjima. U našem slučaju progon zaposlenih i teror nad sindikalnim aktivistima se ne smanjuje već upravo suprotno. Više od deset odsto zaposlenih je u ovom trenutku premešteno na druga radna mesta samo zbog sindikalne pripadnosti ili učešća u štrajku. Ako je to u skladu sa agendom koju je promovisala politička grupacija kojom Vi imate čast da rukovodite molimo Vas da nas i javnost Republike Srbije upoznate sa detaljima, poručuju sindikalci RGZ predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari