Biciklom na posao – za zdraviji i čistiji grad 1Foto: Udruženje građana biciklistička inicijativa (Arhiva)

Inicijativa za veću upotrebu bicikla kao prevoznog sredstva, sa konkretnim predlozima za sprovođenje i realizaciju, razmatrana je danas sa predstavnicima deset međunarodnih kompanija, na okruglom stolu u ambasadi Kraljevine Holandije, održanom u okviru festivala Beograd Velograd.

Cilj okruglog stola je da uključi što više kompanija, koje će realizovati programe za svoje zaposlene kako bi na posao dolazili biciklima, a kako bi istovremeno Beograd postao zdravije i čistije mesto za život.

‘’Ako posmatramo iz ugla pojedinca, vožnja bicikla je zdrava i jeftina, a omogućava nam da brzo pređemo male razdaljine i ne zahteva veliki parking. Sem toga, čini nas srećnim. Što se tiče ekonomske strane, kompanije bi trebalo da imaju u vidu da su zaposleni koji biciklom dolaze na posao ređe na bolovanju, kreativniji su i zadovoljniji. Na kraju, na nivou urbanog palniranja i razvoja, vožnja bicikla može da doprinese manjoj buci i zagađenosti vazduha, manjim gužvama i potrebnom prostoru za parking.’’ – rekao je. Henk van den Dol, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji.

„Da bismo poboljšali kvalitet života u gradu, svako mora imati svoju ulogu: građani, donosioci odluka, državne institucije, nevladine organizacije, aktivisti, ali i kompanije. Beograd Velograd aktivno radi na tome da se svi okupe, podele svoja iskustva i sarađuju. Razvijanje biciklističke politike pokazuje da kompanija podržava održivost i da je društveno odgovorna’’, rekao je  Ralf van den Zijden, direktor festivala Beograd Velograd.

Na okruglom stolu u prostorijama Ambasade Kraljevine Holandije učestvovale su domaće i holandske kompanije. Na skupu su predstavljene inicijative, razmenjivana su iskustva i pristupi kompanija zdravijem načinu života i promovisanju bicikla kao zdravog, ekonomičnog i ekološkog prevoznog sredstva.

Masovna biciklistička vožnja kroz grad pod nazivom „Orange Bike Ride“ (Narandžasta biciklistička vožnja) biće sutra održana u Beogradu, u okviru međunarodnog biciklističkog festivala Beograd Velograd. Vožnja promoviše bicikl kao zdravo, ekonomično i ekološko prevozno sredstvo. Beograd Velograd biciklistički festival organizuju beogradsko društvo ‘Velograd’ i Ambasada Kraljevine Holandije.

F estival su podržale sledeće holandske kompanije:  Heineken, Maxi, Kupujem prodajem, Philips, Medicom, S-BIOM, Levi9, WindVision, EXLRT, Vahali, NulTien.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari