Bioinformatika novi smer na novosadskom PMF-u: Dinamična i brzorastuća oblast analize bioloških podataka 1Foto: Pixabay/PhotoMIX-Company

Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu od ove školske godine upisuje prvu generaciju studenata na osnovne akademske studije Bioinformatike.

Realizacija novog programa poverena je nastavnicima i saradnicima sa Departmana za biologiju i ekologiju i Departmana za matematiku i informatiku.

Ovaj atraktivan program omogućiće studentima da steknu neophodna znanja iz biologije i informatike, a po završetku studija dobiće zvanje: diplomirani bioinformatičar.

Sa PMF-a kažu da je ovo dinamična i brzorastuća oblast u kojoj se analiziraju biološki podaci koristeći savremena dostignuća u informatici, uključujući i veštačku inteligenciju.

Osnovne akademske studije traju četiri godine, odnosno osam semestara.

Cilj studijskog programa je osposobljavanje studenata za samostalan rad i dalje usavršavanje u interdisciplinarnoj oblasti bioinformatike, kroz usvajanje osnovnih bioloških i računarskih veština vezanih za specifično područje obrade bioloških i biomedicinskih podataka.

„Diplomirani studenti, kao stručnjaci sa integrisanim znanjem u oblasti bioinformatike mogu uspešno da nastave svoje obrazovanje na master akademskim studijama iz specifičnih oblasti biologije ili informatike ili i da se uključe u rad institucija koje rade u oblastima biologije, medicine, farmacije, prehrambene industrije farmaceutske i hemijsko-tehnološke industrije i drugih grana koje generišu velike podatke“, piše u opisu novog studijskog programa.

Po uspešnom završetku studija, student je sposoban da prikupi biološke i srodne podatke, definiše problem, primeni odgovarajuće informatičke alate u analizu podataka i tumači obrađene podatke.

Za upis na ovaj smer, biće potrebno sem završene četvorogodišnje srednje škole i polaganje prijemnog ispita iz matematike i biologije.

U okviru studijskog programa, kurikulum sadrži 42 predmeta uključujući stručnu praksu i diplomski rad – istraživanje i diplomski rad – izrada i odbrana.

„Od ukupnog broja predmeta, 32 su obavezni, a ostale predmete student bira iz odgovarajućih izbornih blokova. Struktura kurikuluma je tako napravljena da su studenti podjednako izloženi predmetima iz biološke i računarkse oblasti, odnosno u svakom semestru se nalaze predmeti koji pripadaju i biološkoj i računarskoj oblasti. Izborni blokovi sadrže predmete koji pripadaju samo biološkoj oblasti ili izborne blokove koji sadrže predmete samo iz računarske oblasti“, piše dalje u opisu novog smera na PMF-u.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari