BIRODI: Zekić potvrdila da ima prevelik broj medija u odnosu na medijski budžet 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić je, izjavom da je broj televizija sa nacionalnim pokrivanjem u Srbiji prevelik, potvrdila ono što stručna javnost odavno ukazuje, a to je da u Srbiji postoji prevelik broj medija u odnosu na medijski budžet, ocenio je danas Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

Zekić je to izjavila sinoć u emisiji Hit tvit na TV Pink.

„Ovakvom ocenom predsednica Saveta REM je potvrdila da institucija čija je predsednica nije uradila svoj posao pri dodeli nacionalnih frekvencija“, ističe se u saopštenju.

Regulatorno telo za elektronske medije je, kako navodi BIRODI, pre odluke o dodeli nacionalnih frekvencija trebalo da sprovede istraživanja i analize i na osnovu adekvatnih informacija odredi broj frekvecija koje će omogućiti održivo poslovanje televizija kojima će dodeliti frekvencije.

Umesto toga, podeljeno je više frekvencija i time dovedena u pitanje održivost televizija sa nacionalnim pokrivanjem što je vidljivo kako iz neispunjavanja programskih elaborata sa kojima su televizije dobile frekvencije, tako i kroz marketinško izveštavanje o vlasti.

„Iz svega navedenog, jasno je da je odluka o broju televizija koje će dobiti nacionalne frekvencije bila motivisana odlukom da se medijsko nebo premreži medijima – sredstvima promocije i propagande za potrebe vlasti i koji kao takvi neće biti održivi, to jest koji će biti lako kontrolisani od vlasti“, ističe se u saopštenju.

Biro za društvena istraživanja ocenjuje da sve to za direktnu posledicu ima da su građani Srbije uskraćeni za prava koja su garantovana Ustavom Srbije u članu 51. koji glasi:„Svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obaveštavan o pitanjima od javnog značaja i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo poštuju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari