BIRN: Beograd plaćao odbranu zvaničnika optuženih za korupciju na Kosovu 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Dokumenti pokazuju da je Vlada Srbije finansirala advokate koji su branili zvaničnike optužene za korupciju pred kosovskim sudovima, piše BIRN.

U najmanje dva sudska postupka u 2021. godini, Vlada Srbije je iz budžeta finansirala odbranu optuženih za korupciju, objavio je BIRN.

Dokumenti do kojih je BIRN došao putem zahteva za pristup javnim dokumentima u opštini Leposavić pokazuju proceduru i iznos sredstava koje su vlasti Srbije namenile za odbranu ovih ljudi, navodi BIRN.

Kako se dodaje, Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo nije odgovorila na zahtev BIRN-a za komentar do trenutka objavljivanja.

Dokumenti pokazuju da je pet advokata – tri Albanca i dva Srbina – primilo sredstva od Vlade Srbije za odbranu kosovskih Srba optuženih za korupciju.

Advokat iz Mitrovice Šićiri Silja je u pisanom odgovoru za BIRN kazao da mu se u julu 2021. godine javila Jelica Barać, koja je bila optužena za zloupotrebu službenog položaja u opštini Leposavić.

Dokumenti pokazuju da je mesecima nakon toga Vlada Srbije izdala račun od 69.000 srpskih dinara (oko 590 evra, prema sadašnjem kursu) za pokrivanje Siljinih usluga, piše BIRN.

„Nije mi poznato da li su ta sredstva nadoknađena okrivljenoj, jer me to nije interesovalo, jer sam primio uplatu od tužene“, naveo je Silja u svom pisanom odgovoru.

Barać je, piše BIRN, u međuvremenu preminula.

Asdren Hodža, drugi advokat, prema spisima, primio je 94.500 srpskih dinara (805 evra) u tri pronađena računa. On je odbio da komentariše.

Među dokumentima koji su pronađeni u Hodžinom dosijeu bila je i odluka direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petra Petkovića da angažuje kosovske advokate, dok je račune potpisao Zoran Todić, načelnik opštine Leposavić, tela koje je na Kosovu poznato kao paralelna struktura koju kontroliše Srbija, piše BIRN.

Kako se navodi, na dokumentima se nalazi logo paralelnih institucija ispod natpisa „Republika Srbija – Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija“.

Njegov dosije pokazuje da su računi predati u centralnoj kosovskoj opštini Gračanica, a zatim poslati u Leposavić, gde su arhivirani.

Hodža je obezbedio pravno zastupanje okrivljenog optuženog da je deo grupe pripadnika kosovske policije etničkih Albanaca i etničkih Srba optuženih za krijumčarenje. Suđenje je u toku u Osnovnom sudu u Prištini.

Drugi advokat sa kojim je BIRN kontaktirao, Faruk Korenica, rekao je da nije upoznat da sredstva za njegovog optuženog stižu od Vlade Srbije.

„Ono što me briga je dogovor… i da mi novac dođe na račun. Nije me briga da li optuženi uzima novac od svog oca, ujaka ili od Vlade Srbije“, rekao je Korenica.

Izvor: BIRN

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari