BIRN BiH: Sarić nije kriv za genocid 1Ilustracija Foto: Janson Morison FI

Apelaciono veće Suda BiH pravosnažno je oslobodilo bivšeg komanadanta Specijalne brigade policije Gorana Sarića krivice za genocid počinjen u Srebrenici, u julu 1995. godine, prenosi Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN).

Kako se navodi u presudi, Apelaciono veće je kao neosnovanu odbilo žalbu Tužilaštva BiH i potvrdilo prvostepenu presudu izrečenu u februaru ove godine.

Prvostepenom presudom Suda BiH, bivši komandant Specijalne brigade policije Sarić je u oslobođen optužbe da je izdao uputstva i kontrolisao zamenikom Ljubomira Borovčanina, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora za zločine u Srebrenici i da je pomagao članovima udruženog zločinačkog poduhvata u izvršenju genocida, a što je za posledicu imalo više od 7.000 ubijenih i oko 40.000 raseljenih osoba, navodi BIRN.

Pored dela počinjenih u opštinama Bratunac i Srebrenica, Sarić je oslobođen optužbe da je počinio ratni zločin na području Zvornika.

Apelaciono veće potvrdilo je prvostepenu presudu, izvršen napad na Srebrnicu i da su u tom napadu, između ostalih, učestvovale i jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), čiji pripadnik je bio i optuženi.

Međutim, ono što je bilo sporno i što je valjalo razrešiti u ovom predmetu jeste da li je optuženi lično, kroz obezbeđenje pripadnika Specijalne brigade policije i nadzor nad njima učestvovao u tom napadu, a što nije van razumne sumnje dokazano.

S tim u vezi, žalba tužilaštva je odbijena kao neosnovana“, navodi se u drugostepenoj presudi.

Ova presuda je konačna i na nju ne postoji mogućnost žalbe.

Sarić je prethodno pravosnažno oslobođen krivice za ratne zločine počinjene na području Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari