BIRN: Televizije Prva i O2 prodate korporaciji Kopernikus 1Foto: StockSnap/pixabay

Korporacija Kopernikus, u vlasništvu brata zvaničnika Srpske napredne stranke, kupila je televizije Prva i O2, nakon što je prodala svoje podružnice kablovskog operatera državnoj telekomunikacionoj kompaniji „Telekom“ za skoro 200 miliona evra, piše BIRN.

Vlasnik korporacije Kopernikus, Srđan Milovanović, potvrdio je za BIRN da je postignut dogovor s vlasnikom ove dve televizijske stanice, Antenom Grup.

„Sada antimonopolska komisija mora to da odobri, ali to je samo formalnost, jer Antena nema 40 odsto udela na tržištu“, rekao je Milovanović za BIRN.

Kako piše BIRN, kompanija koja ima veze sa vladajućom Srpskom naprednom strankom, kupila je dve televizijske stanice sa nacionalnim frekvencijama, nakon prodaje sopstvenog kablovskog operatora državnoj telekomunikacionoj kompaniji – Telekomu.

Milovanovićevu kompaniju povezuju s vladajućom Srpskom naprednom strankom, jer je njegov brat, Zvezdan Milovanović, stranački funkcioner, naveo je BIRN.

Povodom ovoga oglasila se i Kompanija Antena grupa, u čijem vlasništvu se nalaze Prva televizija, O2 TV, Prva TV Crna Gora, Play Radio, šest kablovskih kanala i portali prva.rs, o2tv.rs i b92.net, kako navode u saopštenju, dogovor sa Srđanom Milovanovićem o preuzimanju 100 odsto osnivačkih prava Antena grupe u Srbiji i Crnoj Gori je postignut, a vrednost akvizicije iznosi 180 miliona evra.

Postupak izdavanja dozvole od strane regulatornih tela je u toku, naveli su u saopštenju, prenosi N1.

Krajem 2009. godine Antena grupa preuzela je Fox televiziju u Srbiji, a u septembru 2010. promenila je naziv u Prva srpska televizija. Kako navode, promena osnivačkih prava deo je poslovne strategije kompanije Antena grupe, koja će se fokusirati dalje na razvoj osnovne delatnosti i poslovanja.

„Grupacija je ovim poslovnim potezom ostarila impresivan uspeh. U vreme kupovine Fox televizije u Srbiji 2009. godine, stanica je imala svega 4 odsto udela tržišta, a danas, osam godina nakon ozbiljnih ulaganja i kontinuiranog širenja delatnosti, medijska kuća ima čak 45 odsto udela u tržištu i jedna je od najzdravijih medijskih kompanija u zemlji“, piše u saopštenju.

Dodaju da Srđan Milovanović poseduje bogato iskustvo u medijskom i telekomunikacionom poslovanju, a da akvizicija predstavlja izazov koji će, navode, pozitivno uticati na celokupan razvoj medijskog tržišta Srbije.

„Sa velikim zadovoljstvom najavljujem preuzimanje jedne od najprestižnijih medijskih kuća u Srbiji i Crnoj Gori, koju je punih osam godina kreirao i vodio sjajan domaći tim pod vođstvom Antena grupe. Imajući u vidu besprekoran imidž i odlične rezultate poslovanja medijskog giganta, ciljevi i planovi će se kretati u pravcu suverene gradnje i daljeg razvoja ove ugledne medijske kuće, uvećanja produkcionih kapaciteta i širenja medijske platforme. Ambiciozne planove jačanja liderske pozicije kompanije kako u zemlji, tako i u regionu sprovodiće isti tim ljudi koji važe za vrhunske profesionalce i jedne od najboljih u domaćoj medijskoj industriji. Radujemo se novim uspesima koje ćemo zajedno graditi i ostvariti u periodu pred nama, a u korist vernih gledalaca i slušalaca kojima obećavamo još raznovrsniji i bolji programski sadržaj“, izjavio je novi vlasnik Srđan Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari