BIRODI: Ana Brnabić krši Ustav zahtevom ODIHR 1foto FoNet Zoran Mrđa

Biro za društvena istraživanja (Birodi) saopštio je danas da predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, zahtevom da KancelarijE OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pruži dodatna objašnjenja o nalazima monitoringa izveštavanja Radio-televizije Srbije tokom kampanje za lokalne izbore, krši Ustav, zakon i preporuke ODIHR.

Zahtev Ane Brnabić za dodatna objašnjenja o rezultatima monitoringa izveštavanja (samo) RTS-a, koji je sprovela posmatračka misija ODIHR tokom kampanje za lokalne izbore, nije plod stručnog znanja, već zaštite partikulatnih, odnosno partijskih interesa stranke čija je članica i funkcionerka, naveo je Birodi u saopštenju.

Predsednica Skupštine time je postupila suprotno Deklaraciji OEBS iz Kopenhagena iz 1990. godine u kojoj se institira na razdvajaju obavljanja javne i partijske funkcije, naveo je Birodi, napominjući da je to i osnova za ODIHR preporuku broj 5 iz Izveštaja za parlamentarne izbore iz 2023. godine na čijoj realizaciji Srbija treba da radi.

Ana Brnabić je, prema Birodiju, postupila i suprotno članu 6 Ustava Srbije koji reguliše sukob javnog i privatnog (partijskog) interesa javnih funkcionera.

Birodi je naveo da je predsednica Skupštine postupila i suptono članu 40 Zakona o sprečavanju koji takođe reguliše sukob javnog i privatnog (partijskog) interesa javnih funkcionera.

Birodi je pozvao Agenciju za sprečavanje korupcije da utvrdi da li je došlo do kršenja stava 1 člana 40 Zakona o sprečavanju korupcije koji glasi da je javni funkcioner dužan da „javni interes ne podredi privatnom, da se pridržava propisa koji uređuju njegova prava i obaveze i stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje javne funkcije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari